'Groei China verzwakt dit kwartaal verder'

Foto: reuters

De groei van China kan dit kwartaal terugvallen tot 7,4 procent. Een korte periode van de deflatie in de tweede grootste economie van de wereld kan zelfs niet worden uitgesloten. Dat zei Song Guoqing, een adviseur van de Chinese centrale bank op een forum van het China Center for Economic Research.

De uitspraak bevestigt de eerdere stelling van premier Wen Jiabao dat de moeilijkheden van de Chinese economie nog even kunnen aanhouden.

De groei van China vertraagde in het tweede kwartaal tot 7,6 procent. Dat is de zesde verzwakking op rij. De export van China lijdt onder meer onder de crisis in Europa en maatregelen om de vastgoedspeculatie in eigen land onder controle te krijgen.

Volgens Song zal de overheid 'voorzichtig' zijn met stimuleringsmaatregelen. 'Voorzichtigheid kan grote schommelingen voorkomen, maar bij een economische vertraging kan het ook leiden tot onvoldoende maatregelen'.

Er zijn steeds meer tekenen van een zwakkere binnenlandse vraag, dalende fabrieksprijzen en lagere inflatie in China. De producentenindex daalde met 2,1 procent in juni, de vierde maand op rij.

De inflatie steeg met slechts 2,2 procent, de kleinste stijging sinds januari 2010. 'Deflatie is reeds een feit in het bedrijfsleven', aldus Song. De prijs van staal staat op zijn laagste koers in twee jaar.

Een matige inflatie biedt ruimte om de monetaire politiek te versoepelen. 'Er komt inderdaad heel waarschijnlijk een verdere versoepeling', aldus Song. Hij voegt er wel aan toe dat het moeilijk te voorspellen is wanneer dit precies zal gebeuren.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud