Nieuwe gevallen mysterieuze longziekte in China

Het virus dook voor het eerst op bij mensen die op een markt in het Chinese Wuhan werkten. De markt is intussen gesloten door het stadsbestuur. ©AFP

De Chinese gezondheidsdiensten hebben zeventien nieuwe gevallen van de mysterieuze longziekte vastgesteld in de Chinese stad Wuhan. Daarmee zijn er ondertussen al 62 gevallen geteld in China.

De cijfers zijn naar omhoog herzien nadat experts patiënten met onbekende longaandoeningen in verschillende ziekenhuizen hadden onderzocht, meldt de gezondheidsautoriteit van Wuhan. Het aantal kan nog oplopen want de autoriteiten blijven verdachte gevallen onderzoeken. Van de zeventien nieuwe gevallen zijn drie mensen in kritieke toestand. De toestand van de anderen is stabiel.

Tot nu toe zijn twee patiënten in China overleden aan een longontsteking veroorzaakt door het virus, waarvan wordt aangenomen dat het afkomstig is van een dierenmarkt in Wuhan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er nog 'geen duidelijk bewijs' dat het virus van mens op mens doorgegeven wordt.

Volgens een studie van het Londense Imperial College, dat de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert, ligt het aantal besmette mensen evenwel veel hoger en zijn er intussen al zeker 1.712 mensen besmet. Ze maken die schatting op basis van de informatie die begin vorige week beschikbaar was. 'Om drie gevallen te hebben buiten China moeten er veel meer gevallen zijn dan tot nu aangekondigd', aldus onderzoeker Neil Ferguson aan BBC. 'Ik maak me veel meer zorgen dan vorige week'.

Coronavirus

De nieuwe ziekte is een nieuw type van het coronavirus, een familie dat een groot aantal virussen telt. Ze kunnen verkoudheden veroorzaken, maar ook ernstiger aandoeningen, zoals het Sars-virus. Gevreesd wordt dat dit nieuwe virus Sars-proporties kan aannemen - in 2002 en 2003 kwamen door Sars 650 mensen om in China en Hongkong.

In verschillende steden in China en andere landen, waaronder Japan en Thailand, zijn gevallen van het virus vastgesteld. Verschillende luchthavens in buurlanden van China hebben extra koortscontroles ingevoerd voor reizigers. In een aantal Amerikaanse luchthavens gelden sinds vrijdag maatregelen om de verspreiding tegen te gaan.

In China zelf zijn geen reisbeperkingen opgelegd. Op 25 januari wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd, en rond die periode reizen honderden miljoenen Chinezen traditioneel terug naar huis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect