Handelsoverschot China stijgt fors

Rizhao, de belangrijkste Chinese haven voor de invoer van ijzererts (foto: Reuters)

De Chinese uitvoer klom in juli tot recordhoogte, terwijl de invoer onverwacht kromp. Daardoor steeg het Chinese overschot op de handelsbalans tot het hoogste niveau in anderhalf jaar. Het handelsoverschot wijst op een afnemende bijdrage van China aan de wereldwijde groei.

China krikte de uitvoer in juli op tot 145,5 miljard dollar, een record. Jaar op jaar stijgt de export 38,1 procent, een stuk meer dan de klim met 35 procent waar de 29 door persbureau Bloomberg gepolste economen op rekenden.

De invoer bleef ruim onder de verwachting. De Chinese overheid veroorzaakte mee de invoerdaling door bepaalde investeringen uit te stellen. China voerde voor 116,8 miljard dollar in, een lichte afname in vergelijking met de 117,4 miljard dollar in juni. Daardoor viel de jaaropjaarstijging van de invoer in juli onverwacht scherp terug, van 34,1 naar 22,7 procent. Economen hadden een jaaropjaarstijging van 30 procent verwacht.

Overschot

Door de combinatie van sterker dan verwachte uitvoer en tegenvallende invoer nam het politiek erg gevoelige handelsoverschot opvallend sterk toe, van 20 miljard dollar in juni tot 28,7 miljard dollar in juli. Dat is het grootste overschot sinds januari 2009. De VS, die tegen een groot bilateraal handelstekort met China aankijken, dringen er al een tijdje bij Peking op aan de Chinese yuan sneller te laten verstevigen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud