Handelstekort Japan stijgt verder

Een containerterminal in de haven van Tokio - Foto EPA ©EPA

De export van Japan is in november met 18,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Doordat de import nog sterker groeide, nam het handelstekort van het land verder toe. Dat blijkt uit cijfers die de Japanse overheid woensdag publiceerde.

De internationale handel van Japan wordt sterk beïnvloed door de waardedaling van de yen. Die maakt de producten van grote Japanse exporteurs aantrekkelijker op buitenlandse markten, maar zorgt er ook voor dat de import van met name brandstof duurder wordt. De import van Japan nam in oktober met ruim 21 procent toe op jaarbasis. Een deel van die stijging kwam ook door toegenomen vraag als reactie op de voor april aangekondigde verhoging van de btw.

Het handelstekort van Japan nam vorige maand toe tot 1,29 biljoen yen (9,1 miljard euro). Dat is de hoogste stand die ooit in november werd geregistreerd.

Het tekort van Japan liep minder sterk op dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld dat de waarde van de import die van de export met 1,35 biljoen yen zou overtreffen. Zij voorzagen een toename van de export met 18 procent en een importgroei van 21,4 procent.

De Japanse export naar China lag vorige maand 33 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl circa een vijfde meer goederen naar de VS en de EU werden verscheept. De import van benzine steeg met ruim 37 procent.

Japan boekte in november voor de zeventiende achtereenvolgende maand een handelstekort. Dat is de langste reeks van onafgebroken tekorten sinds 1979. Economen verwachten dat het Japanse tekort na de btw-verhoging van april zal slinken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud