Herstel Japanse economie hapert

Shoppers in een winkelcentrum in Tokio (Foto Reuters)

De Japanse economie is in het tweede kwartaal maar mondjesmaat gegroeid. In vergelijking met het eerste kwartaal dikte het bruto binnenlands product (bbp) slechts met 0,3 procent aan.

Op jaarbasis bedroeg de groei in de periode april – juni amper 1,4 procent. Dat is een scherpe terugval tegenover het eerste kwartaal, toen 5,5 procent bbp-groei was opgetekend. Economen hadden de toestand ook een pak optimistischer ingeschat met een verwachte groei van 2,3 procent.

Het herstel van de Japanse economie, deels aangevuurd door de wederopbouw na de zware aardbeving en dito tsunami van ruim een jaar geleden, begint dus duidelijk te sputteren. De Japanse consument is na de zware natuurramp – waarbij zich nog een kernramp voegde – bijzonder voorzichtig geworden. De consumptiegroei viel bijna stil en belandde op 0,1 procent kwartaal op kwartaal, het laagste peil sinds maart 2011. In het eerste kwartaal was de consumptie nog met 1,2 procent toegenomen. Het effect van de stimuleringsmaatregelen van de overheid lijkt daarmee grotendeels uitgewerkt. De export heeft dan weer te lijden onder de aanhoudende schuldencrisis in Europa en de sterke yen.

De druk neemt nu toe op de overheid om bijkomende steunmaatregelen te nemen en zo de economische motor op toeren te houden. Een subsidieprogramma dat de Japanners ertoe moet aanzetten zuinige wagens te kopen, loopt binnenkort immers af. En met de btw-verhoging die er volgend jaar aan komt, kan de consumptie nog verder terugvallen.

Een bijkomend chronisch probleem vormt de deflatie in Japan. De zogenaamde ‘gdp deflator’, die prijzentrends weergeeft, kromp afgelopen kwartaal met 1,1 procent in vergelijking met een jaar eerder. Globaal zijn de prijzen in Japan dus nog altijd aan het dalen, en dat zet consumenten ertoe aan grote aankopen uit te stellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud