Historische ontmoeting China en Taiwan

©REUTERS

Bijna zeventig jaar na de Chinese burgeroorlog hebben de leiders van China en Taiwan in China elkaar de hand geschud. China beschouwt Taiwan nog altijd als een afvallige provincie.

De Chinese president Xi Jinping en zijn Taiwanese tegenhanger Ma Ying-jeo spraken elkaar tijdens een meeting in Singapore. Die ontmoeting kan zonder al te veel overdrijven als historisch worden omschreven. Het is immers de eerste keer sinds 1949 dat de leiders van China en Taiwan elkaar spreken. Peking beschouwt Taiwan nog altijd als een afvallige provincie. 

Beiden hebben voor de camera's elkaar anderhalve minuut de hand geschud.  Ze bleven wel diplomatisch. Ze spraken mekaar aan met 'mijnheer' en niet met 'president'. Xi Jingping droeg een rode das. Ma Ying-jeo een blauwe. Nadien hebben ze gedurende 50 minuten met elkaar gepraat achter gesloten deuren. 

Dat de twee leiders nu toch wat meer toenadering zoeken heeft alles te maken met het groeiende succes van de Democratische Progressieve Partij (DPP) in Taiwan. Die liberale partij streeft naar een grotere onafhankelijkheid en profiteert van de anti-Chinese gevoelens die bij veel Taiwanezen leven. Als de DPP in januari de verkiezingen wint, dreigt dat het status-quo op te blazen dat al jaren in stand werd gehouden door de Kuomintang-partij. Dat is ook de partij van de huidige Taiwanese president Ma Ying-jeo. 

De Chinese leiders willen liever de Kuomintang, de partij van de huidige president Ma, aan de macht houden. Want die rept niet al te veel over de onduidelijke politieke status van Taiwan en slaagde er de voorbije jaren in Taiwan en de Volksrepubliek economisch iets dichter bij elkaar te brengen. Er kwamen voor het eerst rechtstreekse vluchten en toerisme werd enigszins mogelijk.

Tsai Ing-wen, de leidster van de oppositiepartij DPP en het boegbeeld van haar partij bij de verkiezingen, heeft reeds reageerd. Zij betreurt dat de president van Taiwan bij de ontmoeting niet heeft verwezen naar het belang van het behoud van de democratie en de vrijheid in Taiwan. Ze wil  'met de Taiwanese bevolking samenwerken om elke geleden schade door die ontmoeting recht te zetten'.

De Chinese en Taiwanese leiders houden later op de dag nog een informele lunch. Volgens lokale mediaberichtten zouden de twee al hebben afgesproken dat ze de rekening zullen delen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud