Advertentie

Honderdduizenden de straat op in Hongkong

©REUTERS

In Hongkong trokken zondag opnieuw vele tienduizenden mensen de straat op om meer democratische hervormingen en minder Chinese inmenging te eisen. De organisatie maakte gewag van 1,7 miljoen deelnemers.

De politie had een nieuwe mars door de straten van de voormalige Britse kroonkolonie verboden en hoopte de actievoerders in Victoria Park te kunnen houden. Daar konden 100.000 mensen terecht, maar veel meer deelnemers daagden op. Volgens de organisatoren zelfs 1,7 miljoen mensen.

Op sociale media was te zien hoe de omgeving van het park volgelopen was . Het Civil Human Rights Front, dat de voorbije weken protestacties organiseerde waar miljoenen Hongkongers aan deelnamen, had vooraf een oproep gelanceerd voor een 'vredevolle, rustige en niet gewelddadige demonstratie'. En dat werd het ook.

De organisatoren haalden opgelucht adem. Eerdere protesten mondden uit in gewelddadige confrontaties met de politie, die met traangas en rubberkogels de menigte uiteen trachtte te drijven. Dat was afgelopen week onder meer het geval op de luchthaven.

Xi Jinping

De demonstranten voeren al ruim twee maanden actie tegen de regering in Peking en de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Hun betogingen begonnen als protest tegen een - intussen ingetrokken - plan om uitlevering naar het vasteland van China mogelijk te maken, maar vormen inmiddels een bredere roep om meer democratie. Ook willen ze dat Lam het veld ruimt.

De sociale onrust in Hongkong gecombineerd met de handelsoorlog tussen China en de VS kan leiden tot een economische tyfoon.
Paul Chan
Minister van Financiën van Hongkong

Inwoners van de voormalige Britse kroonkolonie genoten altijd meer rechten dan inwoners van het vasteland. Maar sinds het aantreden van president Xi Jinping in 2012 hebben ze het gevoel dat steeds meer vrijheden worden ingeperkt.

Ook zaterdag was er een grote demonstratie in Hongkong. Daaraan deden ook duizenden leraren mee. De sociale onrust in Hongkong gecombineerd met de handelsoorlog tussen China en de VS kan leiden tot een 'economische tyfoon', waarschuwde de minister van Financiën van Hongkong, Paul Chan, op zijn weblog. De economische groei in Hongkong is onlangs naar beneden bijgesteld tot zo goed als nul procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud