Hongkong arresteert prodemocratische uitgever

Jimmy Lai werd thuis de boeien geslagen. ©EPA

Selfmade miljardair Jimmy Lai is een prominent lid van de democratiseringsbeweging en oprichter van de populaire krant Apple Daily.

De Hongkongse politie hield maandag een huiszoeking in de kantoren van de Apple Daily, de prodemocratische krant van oprichter Jimmy Lai.

De selfmade miljardair werd kort daarvoor opgepakt in zijn huis. Hij werd gearresteerd op beschuldiging van samenspannen met buitenlandse troepen, een van de nieuwe nationale veiligheidsdelicten, en voor fraude.

Ook een handvol andere mensen werd opgepakt op grond van de nieuwe veiligheidswet, mannen van 39 tot 72 jaar. Een van hen zou de zoon van Lai zijn.

Lai richtte Apple Daily in 1995 op. Volgens een enquête van Reuters Institute is het de op een na populairste krant van Hongkong. Lai is ook eigenaar van het entertainmentmagazine Next dat Peking evenmin gunstig gezind is. Zo noemde Lai in de jaren 90 in een open brief in Next de toenmalige Chinese premier een 'schildpadei'. Lai schreef ook dat hij hoopte dat Li Peng, de toenmalige Chinese premier, zou doodvallen.

Veiligheidswet

De veiligheidswet die Peking oplegde aan Hongkong geldt sinds 30 juni, de vooravond van de 23ste verjaardag van de overdracht van de ex-Britse kolonie aan China.

De wet richt zijn pijlen op het streven naar afscheiding, terroristische daden, ondermijning van de staat en samenspanning met buitenlandse troepen.

De veiligheidswet kreeg heel wat internationale kritiek. De VS hebben sancties opgelegd aan de Hongkongse regeringsleider Carrie Lam en tien andere bestuurders voor 'uitvoering van het beleid van Peking en onderdrukking van vrijheid en democratische processen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud