Hongkong bevriest activa van dissidente tycoon Jimmy Lai

De Hongkongse mediamagnaat Jimmy Lai bij zijn arrestatie in augustus 2020. ©AFP

Hongkong bevriest de tegoeden van de mediamagnaat Jimmy Lai. De miljardair werd in april nog veroordeeld voor zijn steun aan de prodemocratische beweging in de metropool.

Het Veiligheidsbureau van Hongkong kondigde vrijdag aan dat het alle activa van de 73-jarige Jimmy Lai heeft bevroren. Het gaat onder meer om alle aandelen in Lai's mediaholding Next Digital en de banktegoeden van drie van zijn bedrijven.

Het is de eerste keer dat de autoriteiten gebruikmaken van hun bevoegdheid tot inbeslagname, die een onderdeel is van de nationale veiligheidswet van vorig jaar. Het is ook de eerste keer dat ze een beursgenoteerd bedrijf aanpakken. De bekendmaking kwam er pas na het sluiten van de beurs van Hongkong.

Apple Daily

Lai was een van de meest uitgesproken stemmen tegen de groeiende machtsgreep van communistisch China op Hongkong. Met zijn populaire krant Apple Daily en zijn nieuwssites gaf hij de prodemocratische beweging de voorbije jaren een platform.

14
maanden cel
Jimmy Lai werd in april veroordeeld tot 14 maanden cel wegens het organiseren van betogingen.

De magnaat werd in augustus opgepakt op de beschuldiging van fraude en samenzwering met buitenlandse machten. Half april werd hij tot 14 maanden gevangenis veroordeeld, omdat hij in 2019 zonder toestemming een betoging voor democratie had georganiseerd.

Twee jaar geleden brak in Hongkong een protestgolf uit tegen China, dat de metropool sinds 1997 controleert. Volgens de demonstranten holde het regime in Peking systematisch de afgesproken autonomie van Hongkong uit. Sindsdien is de oppositie hard aangepakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud