Hongkong protesteert tegen inmenging Peking

De democraten verenigen zichzelf onder de naam 'occupy central' ©REUTERS

Peking wil zijn greep op het bestuur van Hongkong behouden door bij de volgende verkiezingen de kandidaten eerst goed te keuren vooraleer die mogen opkomen. Prodemocratische groepen in de stadsstaat gaan in de verdediging. Ze willen carte blanche wanneer het aankomt op de keuze van hun leider.

Een land, twee systemen’. Die aanpak wordt al sinds ’97 gehanteerd bij het bestuur van Hongkong. Sinds het gebied dat jaar opnieuw onder Chinees gezag kwam, behield het een aanzienlijk deel van zijn autonomie. Inwoners hebben er bovendien vrijheden waar Chinezen van het ‘vasteland’ alleen maar van kunnen dromen.

Maar de laatste tijd lijkt die bewegingsvrijheid steeds meer onder druk te komen staan. Zondag besliste het Chinese volkscongres om de volgende verkiezingen in Hongkong in 2017 meer te sturen dan was afgesproken.

Terwijl binnen drie jaar aanvankelijk volledig vrije verkiezingen waren beloofd, zou Peking nu de kandidaten toch eerst willen goedkeuren voor die mogen opkomen. Inwoners van Hongkong zouden dan nog wel het idee hebben dat ze tussen enkele kandidaten kunnen kiezen, maar die zouden dan stuk voor stuk de stempel dragen van de Chinese Communistische Partij. Verschillende prodemocratische groepen pikken dat niet en kwamen op straat om hun ongenoegen te uiten. Dat mondde uit in rellen met de politie.

Tiananmen

Het voorval is tekenend voor de verschillende wegen die Hongkong en Peking bewandelen. In de stad geldt in tegenstelling tot de rest van in China wel vrijheid van meningsuiting. In mei vonden er bijvoorbeeld demonstraties plaats naar aanleiding van de herdenking van het Tiananmen-incident, iets wat in eender welke Chinese stad ondenkbaar is.

Dat werkt Peking al langer op de zenuwen. Ook president Xi Jinping, die al duidelijk liet verstaan maar weinig zin te hebben in democratische hervormingen, vreest dat de 'ongeregeldheden' uit Hongkong zullen overslaan naar andere Chinese steden. Subtiel probeert de volksrepubliek daarom zijn greep wat te versterken op de Zuid-Chinese stad.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud