Hongkong sluit Joshua Wong uit van verkiezingen

Joshua Wong is een van de leiders van de protesten in Hongkong. ©REUTERS

De 22-jarige protestleider zou de enige van meer dan 1.000 kandidaten zijn die geweigerd werd.

De regering van Hongkong heeft de activist Joshua Wong uitgesloten van de districtsverkiezingen van volgende maand. Het boegbeeld van de protesten in de Chinese stadstaat zou als enige van 1.100 kandidaten geweigerd zijn.

Peking heeft enorme druk uitgeoefend om te verzekeren dat ik word uitgesloten. Ik ben de enige kandidaat die niet mee mag doen.
Joshua Wong
Leider protestbeweging Hongkong

Uit een document dat Wong op Twitter publiceerde, blijkt dat rechter Laura Aron zijn kandidatuur dinsdagmorgen ongeldig heeft verklaard. In de motivering wordt de actievoerder onder meer verweten te streven naar zelfbeschikking voor de semiautonome regio in China. Wong werd drie keer door medewerkers van de verkiezingscommissie ondervraagd, onder meer over zijn standpunt over onafhankelijkheid voor Hongkong.

Wong veroordeelde de beslissing meteen. 'Deze uitspraak is duidelijk politiek gemotiveerd', schreef hij op Twitter. 'Peking heeft enorme druk uitgeoefend om te verzekeren dat ik word uitgesloten. Ik ben de enige kandidaat die niet mee mag doen.'

Internationale faam

Wong beklemtoonde ook dat hij geen voorstander van onafhankelijkheid is, maar dat hij wel pleit voor het behoud van de één land, twee systemen-benadering, die in 1997 beloofd werd bij Britse overdracht van het gebied aan China.

De 22-jarige protestleider werd al meerdere keren opgepakt voor zijn rol bij de protesten. In 2014 verwierf hij als 17-jarige internationale faam als leider van de paraplubeweging die twee maanden lang actievoerders op straat bracht. Ook nu speelt hij een belangrijke rol bij de protesten die Hongkong al maanden in hun greep houden. Oorspronkelijk was de aanleiding een omstreden wet die de uitlevering van ingezetenen aan China mogelijk maakte, maar al snel richtte het protest zich tegen de leiding in het algemeen en tegen de toenemende Chinese invloed.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud