Advertentie

Hongkong verbiedt demonstraties op luchthaven

Op de luchthaven van Hongkong keerde de rust woensdagochtend weer. Het leeuwendeel van de demonstranten vertrok afgelopen nacht. Op het vliegveld geldt vanaf nu een demonstratieverbod. ©AFP

Het doel van het verbod is 'te voorkomen dat personen op onrechtmatige en opzettelijke wijze het correcte gebruik van de luchthaven belemmeren'. Het vliegverkeer kwam woensdag weer op gang.

Na twee dagen met demonstraties die het vliegverkeer lam legden, heeft het vliegveld van Hongkong een demonstratieverbod ingesteld. 'Het doel van het verbod is te voorkomen dat personen op onrechtmatige en opzettelijke wijze het correcte gebruik van de luchthaven belemmeren of belemmeren', klonk het.

In Hongkong wordt al weken gedemonstreerd. Aanvankelijk richtte het protest zich tegen wet die uitlevering aan China makkelijk zou maken. Inmiddels richt het zich steeds heftiger en gewelddadiger tegen de invloed van China dat als buitenland wordt gezien. Hongkong is weliswaar onderdeel van China maar heeft eigen wetgeving en bestuur.

Grimmiger

De afgelopen dagen concentreerde het protest zich rond de internationale luchthaven, een van de drukste van de wereld. Aanvankelijk ging het om een passieve sit-in-actie, waarmee de manifestanten aandacht voor hun grieven vroegen van bezoekers. Maar de sfeer op de luchthaven werd steeds grimmiger.

Het doel van het verbod is te voorkomen dat personen op onrechtmatige en opzettelijke wijze het correcte gebruik van de luchthaven belemmeren of belemmeren.
Luchthavenautoriteiten Hongkong

Maandag bezetten meer dan 5.000 betogers de aankomsthal. Waarop de directie van de luchthaven besliste het vliegverkeer voor een groot deel van de dag stil te leggen.

Ook dinsdag werden honderden vluchten geschrapt na nieuwe protesten. Die mondden 's avonds uit in zware incidenten tussen de oproerpolitie en de demonstranten.

Vertragingen

Woensdagochtend keerde de rust weer. Het leeuwendeel van de demonstranten is vertrokken. De luchthaven van Hongkong hervatte haar activiteiten. Het vliegveld moet wel nog honderden geannuleerde vluchten opnieuw inpassen. Net als de voorbije dagen moeten reizigers daarom rekening houden met vertragingen. Schoonmakers en onderhoudswerkers ruimen op en repareren de schade.

De luchthaven van Hongkong hervatte haar activiteiten. Het vliegveld moet wel nog honderden geannuleerde vluchten opnieuw inpassen.

De beelden van gestrande reizigers en gewelddadige clashes tussen agenten en betogers gingen de voorbije dagen de wereld rond. De imagoschade voor de Aziatische financiële hub is dan ook groot.

Het protest heeft ook een steeds grotere economische impact. Toeristen blijven weg, bedrijven zien hun inkomsten dalen en investeerders stellen zich terughoudend op. De aandelenmarkt van Hongkong daalde naar het diepste punt in zeven maanden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud