Hongkongse kiezer keert zich tegen Peking

©AFP

In Hongkong kiest de bevolking in lokale verkiezingen massaal de kant van de protestbeweging.

In Hongkong zijn de eerste verkiezingen sinds de uitbraak van de protesten uitgedraaid op steun voor de strijd tegen Peking. Officiële resultaten worden pas maandag in de loop van de dag lokale tijd bekendgemaakt, maar uit voorlopige resultaten blijkt dat de prodemocraten 344 van de 452 zetels binnenhalen.

De pro-Pekingpartijen moeten het stellen met 58 zetels. Nog eens 41 zetels gaan naar onafhankelijke partijen en de resultaten voor 9 zetels zijn nog niet bekend, schrijft de South China Morning Post. Bij de vorige verkiezingen haalden de pro-Pekingpartijen nog ongeveer driekwart van de zetels binnen.

In absolute termen haalt het pro-democratische kamp 57 procent van de stemmen en het pro-Peking-kamp 41 procent.

Nederig

De leider van Hongkong, Carrie Lam, reageerde al op de uitslag van de lokale verkiezingen.  'De regering zal zeker nederig naar de mening van burgers luisteren en op een serieuze manier nadenken', verklaarde ze in een mededeling die door de regering is verspreid.

De regering zal zeker nederig naar de mening van burgers luisteren en op een serieuze manier nadenken.
Carrie Lam
Bestuursvoorzitter Hongkong

Voor het eerst in maanden waren zondag in de Chinese stadstaat geen betogingen. In plaats van te betogen, trok de bevolking massaal naar de stembureaus. Een recordaantal van 70 procent van de bevolking bracht zijn stem uit. De stemming verliep zonder geweld, al waren aan elk stembureau politie-eenheden ingezet.

Er werden 450 lokale bestuurders gekozen die zich bijvoorbeeld buigen over plaatselijk verkeer en vervoer of het ophalen van het vuilnis. Hoewel de districtsraden amper over macht beschikken, worden de verkiezingen echter gezien als een barometer van de sfeer in de stad.

De voorbije weken en maanden heeft de onvrede bij een deel van de bevolking tot steeds gewelddadigere botsingen tussen de politie en radicale betogers geleid. De protesten in Hongkong zijn tegen de regering gericht, tegen het als brutaal beschouwde politieoptreden en tegen de groeiende invloed van de communistische leiding in Peking.

De verkiezingen zijn een volksraadpleging van de zwijgende meerderheid van de Hongkongers over de vraag of ze nog achter de protesten staan.

'De verkiezingen zijn een volksraadpleging van de zwijgende meerderheid van de Hongkongers over de vraag of ze nog achter de protesten staan', zei professor Willy Lam van de universiteit van Hongkong vrijdag al. 'Als de democraten dicht bij de 50 procent komen, zou dat een reusachtig succes zijn', zei Lam.

©REUTERS

Bij de verkiezingen van zondag konden 4,13 miljoen stemgerechtigde Hongkongers hun stem uitbrengen op meer dan duizend kandidaten. Onder hen zijn ook verklaarde tegenstanders van Peking. In het afgelopen jaar hebben zich circa 390.000 nieuwe kiezers aangemeld, velen jonger dan 35 jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n