'Impact Irancrisis op Vlaamse bedrijven is beperkt'

De Verenigde Staten vermoordden vrijdag de Iraanse generaal Qassem Soleimani, wat de Irancrisis in alle hevigheid deed oplaaien. ©Photo News

De jongste crisis tussen de Verenigde Staten en Iran verandert weinig aan de Vlaams-Iraanse handelsrelaties, zegt Flanders Investment & Trade. Die kenden de voorbije twee jaar hoe dan ook een enorme terugval.

De oplopende spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten zullen weinig impact hebben op de Vlaams-Iraanse handelsrelaties, zegt Claire Tillekaerts, de topvrouw van Flanders Investment & Trade (FIT). 'Ons kantoor in Teheran blijft gewoon open en we houden er de vinger aan de pols.'

46,7
procent
De Vlaamse export naar Iran daalde in de eerste negen maanden van 2019 met 46,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Sinds de Verenigde Staten zich in 2018 uit de Irandeal terugtrokken en weer sancties tegen het land invoerden, stonden de bilaterale handelsrelaties hoe dan ook al op een laag pitje. In 2018 bedroeg de Vlaamse export naar Iran 385,23 miljoen euro per jaar, een daling van 29,7 procent tegenover een jaar eerder.

In de eerste negen maanden van 2019 kromp de export verder naar 161,2 miljoen euro, een daling met 46,7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien.

Amerikaanse sancties

'De activiteiten van de FIT in Iran blijven beperkt', zegt Tillekaerts. 'Veel bedrijven durven geen handel met Iran te drijven door de Amerikaanse sancties en de aanhoudende moeilijkheden met het betalingsverkeer. Gezien de moeilijke economische situatie in het land ondersteunen wij nu vooral Vlaamse bedrijven die nog altijd in en met het land handel voeren, ondanks alle moeilijkheden.' Onder meer Reynaers Aluminium en Afga hebben nog een vestiging in het land.

De jongste Irancrisis verandert weinig aan die trend. Sinds vrijdag, toen de Verenigde Staten de Iraanse generaal Qassem Soleimani doodden en de spanningen in alle hevigheid weer oplaaiden, kreeg het FIT geen nieuwe vragen van Vlaamse bedrijven.

'We verwachten weinig directe gevolgen, maar de spillovereffecten kunnen wel significant zijn. De spanningen in de regio lopen hoog op. De olieprijzen gingen omhoog en de Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten zijn op hun qui-vive. Alles hangt nu van de reactie van Iran af. Via ons kantoor in Teheran houden we de situatie nauwgezet in de gaten.'

De Vlaams-Iraanse handelsrelaties kenden lang niet altijd een dip. Na het atoomakkoord van 2015 steeg de Vlaamse interesse in Iran sterk. In dat akkoord, dat Iran met de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland sloot, beloofde het zijn nucleaire activiteiten te beperken in ruil voor een normalisering van de handelsbetrekkingen. In 2016 en 2017 steeg de Vlaamse export naar Iran met respectievelijk 18,31 procent en 22,05 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud