Advertentie

India lonkt naar buitenlandse investeerders

Premier Narendra Modi. ©REUTERS

De nieuwe Indiase premier Narendra Modi is van plan 's lands verzekerings- en defensiesectoren open te gooien voor buitenlandse investeerders. Daarmee wil hij de economie uit het sukkelstraatje halen.

India wordt al jarenlang gerekend tot de selecte club van groeilanden. Samen met China, Brazilië en Rusland vormt het land het bekende BRIC-kwartet, inmiddels aangevuld met Zuid-Afrika tot de BRICS.

Maar de jongste jaren zat de klad in de Indiase economie. De bbp-groei sukkelde vorig jaar zelfs onder de grens van 5 procent. De inzinking had veel te maken met het lamlendige beleid van de toenmalige premier Manmohan Singh.

Singhs opvolger, Narendra Modi, is vast van plan het tij te keren. Hij won afgelopen mei de parlementsverkiezingen met de belofte de economische groei binnen drie jaar op te krikken tot een stevige 7 tot 8 procent.

Modi's regering stelde donderdag in het parlement haar eerste 'groeibegroting' voor. Minister van Financiën Arun Jaitley sprak van een ambitieus project. 'We zullen ons geen moeite besparen om een levendig en sterk India te creëeren', zei hij.

Een van de maatregelen is het versoepelen van de regels voor buitenlandse investeringen. Als het van Modi & co. afhangt mogen buitenlandse investeerders voortaan een belang van 49 procent nemen in verzekerings- en defensiebedrijven. Nu ligt de limiet nog op 26 procent.

Daarnaast kondigde minister Jaitley aan orde op zaken te stellen in het overheidshuishouden. Het begrotingstekort - dat nu 4,5 procent van het bbp bedraagt - moet dit jaar nog zakken tot 4,1 procent. Het doel is 3 procent tegen 2017.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud