India schiet voor het eerst satelliet uit de ruimte

De Indiase premier Narendra Modi. ©AFP

De Indiase premier Narendra Modi benadrukt dat niemand zich bedreigd moet voelen door de test.

India heeft voor het eerst met een antisatellietraket een satelliet uit de ruimte geschoten. Dat heeft premier Narendra Modi woensdag bekendgemaakt. Hij noemde het een moment van trots voor het land en een belangrijke doorbraak in India's ruimteprogramma.

'Onze wetenschappers hebben een satelliet neergehaald op een afstand van 300 kilometer', zei de hindoeïstisch-nationalistische leider. Hij benadrukte dat niemand zich bedreigd hoeft te voelen door de test. 'Ons doel is vrede te brengen en niet om een oorlogssfeer te creëren. Dit is niet gericht tegen welk land dan ook', zei hij.

Gunstig moment

De Zuid-Aziatische kernmacht met 1,3 miljard inwoners heeft een ambitieus ruimteprogramma. Vorig jaar kondigde Modi nog aan dat India voor de 75ste verjaardag van de Indiase onafhankelijkheid in 2022 een ​​bemande vlucht naar de ruimte wil sturen. Met de antisatelliettest is India een gevestigde mogendheid in de ruimte geworden, vindt de premier. Hij zegt dat India pas het vierde land is met een antisatellietwapen, na de Verenigde Staten, Rusland en China.

De test komt op een gunstig moment voor Modi. Hij hoopt bij de parlementsverkiezingen binnenkort een tweede ambtstermijn te verzilveren. Ongeveer 900 miljoen mensen mogen in zeven fases, van 11 april tot 19 mei, hun stem uitbrengen. Modi's partij BJP wordt als de favoriet beschouwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud