India trekt grondwettelijke autonomie van Kasjmir in

Het leger stuurt extra troepen naar Kasjmir. ©EPA

De afgelopen dagen heerste grote onrust in het Indiase deel van de politiek instabiele regio en verschillende regionale politici werden maandagochtend onder huisarrest geplaatst.

Indiaas Kasjmir, meer bepaald de staat Jammu en Kasjmir, geniet volgens de grondwet een speciaal statuut dat het een grote autonomie geeft. De heersende Bharatiya Janata party (BJP), die de hindoeregering leidt, dreigde er al enkele keren mee de privileges van de hoofdzakelijk door moslims bewoonde regio af te pakken.

Veel Kasjmiri vrezen dat een intrekking zal leiden tot een fundamentele verandering van de demografie van het territorium.

De afgelopen dagen werd aan duizenden toeristen en bedevaarders aangeraden de regio te verlaten nadat de regering gewag gemaakt had van een terreurdreiging op de pelgrimroutes.

De telefoon- en internetlijnen van en naar Kasjmir liggen plat en de scholen bleven maandag dicht. Tienduizend extra legertroepen zijn naar de regio gestuurd.

Strijd om land

Een van de privileges in het betrokken grondwetsartikel 35A stipuleert dat mensen van buiten de staat geen grond mogen kopen in Jammu en Kasjmir. Veel Kasjmiri vrezen dat een intrekking ervan zal leiden tot een fundamentele verandering van de demografie van het territorium.

Sinds de onafhankelijkheid van het vroegere Brits-Indië en de opsplitsing in India en Pakistan in 1947 strijden de twee landen om de heerschappij over Kasjmir. Ze vochten al twee oorlogen uit over het betwiste gebied. India beheerst het centraal en het zuidelijk deel terwijl Pakistan het noordwestelijk deel bestuurt. Het noordoostelijk deel is dan weer in handen van de Chinezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud