Advertentie

India verwacht laagste groei in 10 jaar

Een Levi Strauss-winkel in Bangalore - Foto Bloomberg ©Bloomberg

De Indiase economie zal in het lopende boekjaar slechts met 5 procent groeien, zegt de overheid van het op een na dichtst bevolkte land ter wereld. Dat is het traagste groeiritme in tien jaar.

Volgens het Central Statistical Office in New Delhi zal het bruto binnenlands product van India in de twaalf maanden tussen april 2012 en maart 2013 een groei te zien geven van 5 procent. Een pak minder dan de 6,2 procent die in 2011/2012 was opgetekend. Het is bovendien de laagste groei sinds 2002/2003, toen de Indiase economie amper 4 procent aandikte. Economen rekenden tot dusver nog op een bbp-groei van 5,5 procent, becijferde Bloomberg.

De tragere groei heeft een dubbele oorzaak: achterblijvende investeringen en een hardnekkig hoge inflatie. Die bedraagt in India meer dan 7 procent, een van de hoogste niveaus onder de grote groeilanden, en perkt zo sterk de manoeuvreerruimte van de centrale bank in om de rente te verlagen en op die manier de groei aan te zwengelen. Vorige maand verlaagde de Reserve Bank of India de rente van 8 tot 7,75 procent, maar gouverneur Duwuri Subbarao wees er toen op dat hij niet veel verder kan gaan vanwege de aanhoudende druk op de prijzen.

Intussen tracht de regering meer buitenlandse investeringen aan te trekken. Ze heeft sectoren als retail en luchtvaart opengesteld voor een ruimere participatie van buitenlandse partijen en plant gelijkaardige ingrepen voor de sectoren pensioenen en verzekeringen. De regering-Singh heeft ook een werkgroep opgericht om wegen-, haven- en energieprojecten die zijn stilgevallen, nieuw leven in te blazen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.