Indiase exportban op vaccins treft arme landen

©EPA

Om de binnenlandse campagne te boosten houdt India, hofleverancier van vaccins, het gros van de dosissen in eigen land. Een rist arme landen is de dupe.

India gaf begin januari het startschot voor zijn mammoetvaccinatiecampagne: in een zeer uitgestrekt land van 1,4 miljard inwoners, die vaak erg slecht bereikbaar zijn, is dat allesbehalve kinderspel.

Bovendien worstelt de Indiase overheid met een scherpe stijging van het aantal coronabesmettingen en wil Delhi vanaf 1 april zijn vaccinatiecampagne uitbreiden naar 45-plussers. Donderdag rapporteerde de overheid er 53.000 besmettingen in 24 uur, het hoogste aantal sinds oktober.

India is tot dusver vrijgevig geweest. Nu is het tijd om Indiërs te vaccineren
Kiran Mazumdar-Shaw
Indiase biotechondernemer

Om die herculesopdracht vlotter te trekken, stopt India tijdelijk met de uitvoer van vaccins die er geproduceerd worden, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. India huisvest het gerenommeerde Serum Institute, 's werelds grootste producent.

De exportban is vooral een probleem voor een rist arme landen, onder meer in Afrika. Die hangen aan het infuus van de Indiase vaccins en zien hun al sputterende campagnes nog meer stilvallen.

Volgens Financial Times kreeg het Serum Institute, de grootste vaccinleverancier van het internationale Covax-initiatief, van Delhi marsorders geen dosissen meer uit te voeren en zou de ban twee à drie maanden kunnen duren.

Covax is een solidariteitsmechanisme onder auspiciën van de Wereldgezondheidsorganisatie dat tegen eind dit jaar minstens 2 miljard dosissen wil leveren aan arme landen. Het Serum Institute sloot een contract om 550 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin en nog eens 550 miljoen van het Novavax-vaccin te produceren voor Covax in 2021 en 2022.

'Overleven'

India sloot ook bilaterale contracten voor vaccinleveringen met westerse landen zoals het Verenigd Koninkrijk. De Britse regering gaf vorige week al aan dat een levering van 5 miljoen AstraZeneca-dosissen uit India vertraagd is.

India voerde tot dusver 60 miljoen dosissen uit over de hele wereld, terwijl 54 miljoen dosissen in eigen land verstrekt werden. Sommige staten klagen dat ze bijna door hun stock heen zitten.

'Het draait rond overleven', zegt Kiran Mazumdar-Shaw, de CEO van Biocon, een van India's grootste biotechbedrijven. 'India is tot dusver vrijgevig geweest in de uitvoer van 60 miljoen dosissen. Nu is het tijd om Indiërs te vaccineren.'

De Indiase regering wil eerst de vraag naar vaccinaties inschatten in de volgende fase van de campagne in eigen land vooraleer weer export wordt toegestaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud