Indiase premier zwaait na tien jaar af

De 81-jarige Manmoham Singh is tien jaar premier van India. Over enkele maanden zijn het verkiezingen in het land. ©AFP

In een zeldzame persconferentie heeft de Indiase premier Manmohan Singh zijn economisch beleid verdedigd. Hij maakte duidelijk dat hij na tien jaar premierschap geen derde ambtstermijn ambieert.

De Indiase regering ligt de jongste tijd zwaar onder vuur. Er is vooral kritiek op de vele corruptieschandalen en de hoge inflatie. In november liep de stijging van de levensduurte op tot 11 procent, waarmee India triest recordhouder is onder de opkomende 'BRIC'-landen.

Het was drie jaar geleden dat Singh, econoom en de eerste Sikh die het tot premier van India schopte, nog eens een persconferentie gaf. Het was ook pas de derde in de tien jaar van zijn premierschap.

Singh, notoir low-profile, staat bekend als de architect van de economische hervormingen in India, maar onder zijn leiding kende India, de negende economie van de wereld, naast veel ups ook veel downs. Net als de BRIC-collega's Brazilië, Rusland en China kende het land het voorbije decennium een sterke economische groei, maar die vertraagde vorig jaar tot 5 procent. Dat is de zwakste groei in tien jaar.

Singh beloofde maatregelen om de economie aan te zwengelen. Maar die verzandden vaak in bureaucratie of in tegenstrijdige maatregelen. 

In augustus kondigde de centrale bank van India nog aan bijna 1 miljard euro te pompen in de financiële markten, in een poging de rente op staatsleningen te drukken. Maar die ingreep botste met eerdere plannen om de rente te verhogen net om de daling van de Indiase munt, de roepie, af te remmen. 

Tweelingtekort

Investeerders maken zich ook zorgen over de financiële positie van India, dat met een hardnekkig tweelingtekort op zowel de handelsbalans als de begroting kampt.

Singh verdedigt zich echter. In de persconferentie benadrukte hij dat er wettelijke initiatieven zijn genomen om de corruptie in te dammen. Hij wees er ook nogmaals op dat India de voorbije tien jaar een nooit geziene groei heeft gekend - met de hoogste gemiddelde groei per jaar ooit. 'We mogen niet focussen op de korte termijn', zei hij. 'En we staan voor betere tijden. Ons groeimomentum zal weer opleven.'

Hij gaf echter ook de tekortkomingen van zijn beleid toe. 'We zijn niet succesvol genoeg geweest in het creëren van werkgelegenheid in de industrie. We moeten meer doen om de kleine en middelgrote ondernemingen te steunen.' Hij erkende ook dat de inflatie onvoldoende onder controle is. 'De bezorgdheid daarover is terecht.'

In mei zijn het verkiezingen in India. De 81-jarige Singh zal dan twee volledige termijnen van vijf jaar premier zijn geweest. 'Daarna zal ik de stok doorgeven aan de volgende generatie', zo zei hij. Singh liet eerder al verstaan dat hij plaats wil ruimen voor Rahul Gandhi, telg uit de bekende Indiase politieke dynastie. 'Hij zou een uitstekend kandidaat zijn. Ik hoop dat mijn partij hem naar voren schuift.' Volgens de huidige peilingen lijkt het evenwel onwaarschijnlijk dat Singhs partij, de Congrespartij, de verkiezingen zal winnen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud