Advertentie

Indonesië wil oerwouden niet meer laten platbranden

©AFP

Het Zuidoost-Aziatische land gaat zijn wetgeving aanpassen om een herhaling te vermijden van de grootschalige bosbranden die de regio al weken teisteren.

Indonesië voerde in 2009 een wet in die kleine boeren toelaat om tot 2 hectare bos of oerwoud plat te branden. Op die manier verwerven ze gronden waarop ze gewassen kunnen telen. Bosbouwexperts zijn het er nochtans over eens dat je een bos eigenlijk beter kunt rooien met behulp van tractoren, kettingzagen en handwerktuigen. Alleen kost dat meer en duurt het langer dan platbranden.

Van de plantbrandwet wordt echter misbruik gemaakt en ook plantagebedrijven die het niet zo nauw nemen met het leefmilieu, steken bossen in de fik om zo hun areaal op een gemakkelijke manier te kunnen uitbreiden. Ze doen dat doorgaans tijdens het droog seizoen, omdat ze weten dat het normaal gesproken vanaf oktober gaat regenen. Door het weerfenomeen El Niño blijft de regen dit jaar echter langer uit.

De voorbije weken zijn de aangestoken bosbranden uitgegroeid tot een nationale en internationale ramp. Al weken staan bossen en veengronden op de eilanden Sumatra en Kalimantan in lichterlaaie. De rook zorgt voor zware luchtvervuiling in grote delen van Zuidoost-Azië. In Indonesië zijn scholen gesloten en tal van vluchten moesten worden afgelast. Indonesië slaagt er tot dusver niet in de branden te blussen en heeft internationale hulp gevraagd.

Om te vermijden dat dergelijke milieuramp zich in de toekomst nog eens voordoet, overweegt de regering nu de wet uit 2009 af te voeren. Normaal gezien moet het parlement zich daar ook over uitspreken, maar omdat de toestand zo nijpend is, overweegt de regering nu een noodregeling te treffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud