Industriële motor China sputtert nog

©Bloomberg

De productiecijfers blijven de Chinese leiders zorgen baren. De index van de aankoopdirecteurs zakte in december tot het laagste peil in vier maanden.

De PMI-index in december bedroeg 51, zo deelde het Nationaal Bureau voor de Statistiek in Peking vanmorgen mee. Dat was iets minder dan de gemiddelde prognose van 29 economen gepolst door Bloomberg, die hadden op 51,2 gerekend. Bovendien ligt dit cijfer duidelijk onder de 51,4 die november nog haalde. Een cijfer boven 50 wijst wel op economische groei.

Aangroeiende schulden bij de lokale overheden, stijgende vastgoedprijzen in verschillende steden - al lijkt daar het tij te keren - en volatiliteit in de geldmarkten vormen bedreigingen voor de economie, net op een ogenblik dat president Xi Jinping werk wil maken van een reeks hervormingen.

Uit een rapport van de Staatsraad van vorige week bleek al dat de Chinese economie het voorbije jaar 'slechts' met 7,6 procent zou gegroeid zijn, het laagste cijfer in 14 jaar. 'De Chinese leiders hebben duidelijk gemaakt dat ze mikken op een stabiele groei en niet op een sterke daling noch een forse versnelling', zegt Zhu Haibin, econoom bij JP Morgan Chase in Hong Kong.

Vastgoedprijzen

Volgens twee onafhankelijke onderzoeken zijn de vastgoedprijzen in China de voorbije maand opnieuw gestegen. Maar er zijn aanwijzingen dat er een periode van meer stabiliteit op komst is. Prijzen voor nieuwe huizen in 288 steden stegen met 0,37 procent in vergelijking met november. Toen waren ze nog met 0,77 toegenomen tegenover oktober.

Jaar op jaar was er in december een groei met 10,04 procent

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud