Advertentie

Inflatie aan Chinese fabriekspoort hoger dan ooit

©EPA

De Chinese productieprijzen - de prijzen die de industrie in het land doorrekent aan haar klanten - stijgen sneller dan ooit.

Duurdere grondstoffen en dure energie stuwden de inflatie aan de Chinese fabriekspoorten fors hoger. In september lagen de productieprijzen 10,7 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Dat is de sterkste stijging sinds 1996, bij de start van de metingen.

Die duurdere prijzen dreigen ook bij ons voelbaar te worden, want veel Chinese producten belanden op de Europese markt. China geldt nog steeds als 'de fabriek van de wereld'.

In augustus vertoonde de index een stijging met 9 procent. Dure grondstoffen en dure energie - met name steenkool - maken de productie een pak duurder. Bovendien kampt China regelmatig met stroompannes. Verschillende fabrieken blijven dicht of produceren minder.

Daarbovenop komen ook nog eens het dure containertransport naar de rest van de wereld en de haperingen in de hele aanvoerketen. Heel wat landen kampen al met een hoge inflatie. In de VS steeg die tot 5,4 procent, in België tot 2,86 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud