Iraanse nucleaire topwetenschapper geliquideerd

Vier onbekenden hebben de auto van Mohsen Fakhrizadeh beschoten. ©VIA REUTERS

Mohsen Fakhrizadeh leidde decennialang het Iraanse nucleaire programma. Dat leverde hem Amerikaanse sancties op en deed hem bovenaan op de moordlijst van de Israëlische geheime dienst Mossad belanden.

Onbekenden hebben vrijdag de Iraanse nucleaire specialist Mohsen Fakhrizadeh vermoord in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran. Dat schrijven Iraanse media en bevestigt het Iraanse ministerie van Defensie. Vier mannen vielen zijn auto aan met explosieven en beschoten hem. De topwetenschapper overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Fakhrizadeh wordt gezien als het brein achter het Iraanse nucleaire programma en staat in diplomatenmiddens bekend als 'de vader van de bom'. Veel is over hem niet geweten. De professor in de fysica en generaal in de Revolutionaire Garde werd na een reeks moorden op andere nucleaire topwetenschappers extra afgeschermd en beveiligd. Tot 2018 circuleerde geen enkele foto van hem.

Hand van Israël

Iran ziet de hand van Israël in de aanval van vrijdag. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu identificeerde Fakhrizadeh in 2018 als de baas van het Iraanse nucleaire programma, in een presentatie waarin hij van leer trok tegen de Irandeal. 'Onthou deze naam, Fakhrizadeh', zei hij toen. Sindsdien staat de wetenschapper bovenaan op de moordlijst van de geheime dienst Mossad, die verdacht wordt van de moord op vier van Fakhrizadehs collega's tussen 2010 en 2012. Netanyahu weigerde vrijdag commentaar te geven.

Net zoals de Amerikaanse aanval op de Iraanse generaal Qassim Soleimani van begin dit jaar dreigt de moord op Fakhrizadeh tot een felle Iraanse reactie te leiden.

Net zoals de Amerikaanse aanval op de Iraanse generaal Qassim Soleimani van begin dit jaar dreigt de moord op Fakhrizadeh tot een felle Iraanse reactie te leiden. Teheran dreigde vrijdag al met vergelding. 'We zullen toeslaan als de donder en de moordenaars van deze onderdrukte martelaar spijt doen krijgen over hun acties', tweette Hossein Dehghan, een hooggeplaatste militair.

Dat is slechts nieuws voor de Democraat Joe Biden, die bij zijn aantreden wil proberen de Irandeal uit 2015 te redden. Tijdens zijn verkiezingscampagne zei Biden al dat hij een aantal economische sancties wou versoepelen als Iran stopte met het akkoord te overtreden. Irans aartsvijanden Israël en Saoedi-Arabië willen dat tot elke prijs vermijden.

Als Israël effectief achter de moord zit, kan dat de interne spanningen in Iran doen oplopen. De kans bestaat dat de radicale krachten in Teheran het pleit winnen en het land ervoor kiest niet meer naar het akkoord terug te keren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud