Iran breekt afspraken uit nucleair akkoord

Een overleg vrijdag tussen Iran, het VK, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China leverde niets op. ©AFP

Het land herhaalt dat Europa snel iets moet doen om de overeenkomst van 2015 te redden.

Iran heeft meer lichtverrijkt uranium dan werd toegestaan in het internationaal nucleair akkoord uit 2015. Dat bevestigt het Internationaal Atoomenergieagentschap. De zet dreigt de spanningen in de Golfregio nog meer te doen oplopen. 

Midden juni waarschuwde de Iraanse Atoomenergieorganisatie (AEOI) dat Iran tegen 27 juni meer dan de toegestane 300 kilogram licht verrijkt uranium zou produceren als Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China en Rusland geen actie ondernamen om het land uit zijn economisch isolement te halen.

Onvoldoende vooruitgang

Die dag werd de limiet niet overschreden omdat Teheran hoopte dat een overleg vrijdag in Wenen nog tot een doorbraak zou leiden. Maar daar werd uiteindelijk niet voldoende vooruitgang geboekt.

Het nucleair akkoord dat Iran in 2015 met de VS, het VK, Frankrijk, Duitsland, China en Rusland sloot, kwam vorig jaar onder druk te staan toen de VS zich eruit terugtrokken. Iran bleef zijn nucleaire activiteiten beperken, maar kon niet van de beloofde economische voordelen profiteren. In het nauw gedreven kondigde het daarom begin mei aan dat het zich ook uit de deal terugtrekt als de andere landen niet verzekeren dat het binnen 60 dagen weer olie kan exporteren en handel kan voeren met de wereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud