Iran en Oekraïne beginnen onderzoek naar neergestorte Boeing

Mensen leggen bloemen neer bij de portretten van de negen Oekraïense bemanningsleden die omkwamen bij de crash. ©Photo News

Iran ontkent dat het vliegtuig neergeschoten werd door een raket, zoals het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS stellen.

Iraanse en Oekraïense experts zijn vrijdag begonnen aan het onderzoek naar de oorzaak van de crash van de Oekraïense Boeing die woensdagmorgen neerstortte in de buurt van Teheran. Dat melden de Iraanse luchtvaartautoriteiten. Volgens Iran kan het nog maanden duren voor dat resultaten oplevert.

De onderzoekers zijn aan het werk in een laboratorium in de internationale luchthaven Mehrabad in Teheran, zei topman Ali Abedsadeh aan de Iraanse media. Ze zullen onder meer de twee zwaar beschadigde zwarte dozen analyseren, die de vluchtgegevens en opnames van de gesprekken in de cockpit bevatten.

Raket of technisch defect?

De Boeing 737-800 NG van de luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines stortte woensdagochtend kort na het vertrek uit Teheran neer. De 176 inzittenden overleefden de crash niet. Volgens het Verenigd Koninkrijk, Canada en bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten werd het toestel getroffen door een raket. De Amerikaanse krant The New York Times publiceerde vrijdagochtend ook een filmpje waarop te zien is hoe het vliegtuig door een raket geraakt wordt.

Iran sluit die piste uit en wijt de crash aan een technisch defect. Het onderzoek zal aantonen dat de Amerikanen met hun geruchten alleen proberen het aangetaste imago van Boeing geen verdere schade te berokkenen, klinkt het.

De Iraanse regeringswoordvoerder Ali Rabiei zegt dat Iran de steun van alle betrokken landen bij het onderzoek naar de crash verwelkomt. Ook het Amerikaanse Boeing is uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek, benadrukte hij. Het land waar het vliegtuig gemaakt is - in dit geval de VS van Boeing - neemt meestal deel aan het onderzoek naar een crash, maar door de Iraans-Amerikaanse spanningen leek dat lang onwaarschijnlijk. 

Canadese experts

Oekraïne heeft nog geen uitspraak gedaan over de oorzaak van de ramp. Vrijdag ontving het belangrijke informatie van de Verenigde Staten. 'We sluiten niet uit dat het toestel door een raket is geraakt', zei president Volodimir Zelenski. 'Er staat nog niets vast. Gezien de recente uitlatingen van de overheden van Canada, de VS en het Verenigd Koninkrijk roepen wij onze internationale partners op alle data aan te leveren en met bewijs te komen voor het onderzoek.' 

Intussen is een team van tien Canadese experts op weg naar Iran. Zij zullen zich in de eerste plaats bezighouden met de 63 Canadese slachtoffers van de vliegtuigcrash. De komst van de Canadese onderzoekers is opvallend omdat Ottawa in 2012 de diplomatieke banden met Teheran verbrak.

Vlucht 752 is geen uitzondering

Als vlucht 752 van Ukraine International Airlines woensdag inderdaad neergeschoten is door Iraans afweergeschut, is dat lang niet het eerste burgervliegtuig dat - al dan niet per abuis - in een militair vizier terechtkwam. Een beknopt overzicht.

2014: Malaysia Airlines - 298 doden

Vlucht MH17, op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, stort neer in het oosten van Oekraïne, waar een burgeroorlog woedt. Alle opzittenden, onder wie 193 Nederlanders en vier Belgen, komen om het leven. Internationaal onderzoek wijst pro-Russische rebellen met de vinger. Moskou ontkent tot op heden elke betrokkenheid.

2001: Siberia Airlines - 78 doden

Een vlucht van Tel Aviv in Israël naar het Russische Novosibirsk stort neer in de Zwarte Zee. Oekraïne erkent dat 's lands leger het toestel per ongeluk neergehaald heeft tijdens een luchtverdedigingsoefening. 

1988: Iran Air - 290 doden

Vanop een Amerikaans oorlogsschip in de Perzische Golf wordt een lijnvlucht van Teheran naar Dubai neergeschoten. De Verenigde Staten dachten dat het om een Iraans gevechtsvliegtuig ging. Amerikaans president Ronald Reagan biedt Iran zijn excuses aan.

1983: Korean Airlines - 269 doden

Een vlucht van New York naar Seoel wijkt van haar koers af en belandt in het Sovjetluchtruim, waar ze door het Rode Leger neergeschoten wordt. Volgens de Sovjet-Unie voerde het Zuid-Koreaanse vliegtuig een spionagemissie uit.

1973: Libyan Arab Airlines - 108 doden

Israël schiet een Libisch toestel, onderweg van Tripoli naar Caïro, neer boven de Sinai-woestijn, dat op dat moment bezet wordt door Israël. Tel Aviv claimt dat het vliegtuig over Israëlische legerdoelen vloog en mogelijk betrokken was bij een terreuraanval.

1938:het Kweilin-incident - 14 doden

Het eerste incident waarbij een burgervliegtuig door militairen neergeschoten wordt. De Kweilin was een Chinees-Amerikaans toestel dat onderweg was van Hongkong naar de Chinese stad Wuchow, tot Japanse gevechtsvliegtuigen het vuur openden. Japan en China waren toen in een oorlog verwikkeld.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud