Iran lonkt naar buitenlandse investeerders

President Hassan Rohani. ©BELGA

Iran kan geen duurzame economische groei bewerkstelligen als het land internationaal geïsoleerd blijft. Dat zei de Iraanse president Hassan Rohani vandaag tijdens een televisietoespraak.

'Het land kan zich niet ontwikkelen in isolement. Maar dat betekent niet dat we onze principes en idealen moeten opgeven', verklaarde de president.

Volgens Rohani moet de Iraanse economie versterkt worden, een proces dat moet verlopen via nauwere banden met het buitenland. De tijd waarin werd gezegd dat de aanwezigheid van buitenlandse investeerders de onafhankelijkheid van het land bedreigde, is voorbij', stelde de president. 'Tegenwoordig geldt het omgekeerde.'

Rohani werd in 2013 verkozen nadat Mahmoed Ahmadinejad acht jaar lang over Iran geregeerd had. In die periode raakte Iran politiek en economisch steeds meer geïsoleerd.

Sinds hij president werd, probeert de meer gematigde Rohani Iran weg te leiden van het pad van de confrontatie.

Zo verdedigde hij zondag opnieuw de gesprekken die Iran al meer dan een jaar voert met de grote economieën over het Iraanse atoomprogramma. Op 15 januari wordt een nieuwe gespreksronde opgestart met de groep 5+1 (Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland). Het doel is dat de internationale sancties worden opgeheven in ruil voor een vermindering van de Iraanse nucleaire capaciteit, vooral inzake de verrijking van uranium, zodat Teheran zeker geen kernwapens zou kunnen ontwikkelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud