Iran wijst diplomatie af na nieuwe Amerikaanse sancties

De Iraanse ayatollah Ali Khamenei. ©AFP

De Amerikaanse president Donald Trump legde maandag topfiguren uit het Iraanse regime zware nieuwe sancties op.

Iran stelt dat de nieuwe financiële sancties van de Verenigde Staten voorgoed de diplomatieke banden tussen de twee landen onmogelijk maken. 'Het opleggen van nutteloze sancties aan de Iraanse hoogste leider sluit de weg van de diplomatie permanent uit', tweette Abbas Mousavi, de woordvoerder van de minister van Buitenlandse Zaken, dinsdag. 'De wanhopige regering van Trump vernietigt de gevestigde internationale mechanismen die de wereldvrede en -veiligheid handhaven.'

Nadat Iran vorige week een hypermoderne Amerikaanse drone uit de lucht geschoten had, legde de Amerikaanse president Donald Trump het land maandag nieuwe sancties op. Die zijn onder meer gericht tegen de hoogste geestelijk leider van de islamitische republiek, grootayatollah Ali Khamenei. 'De hoogste leider van Iran is uiteindelijk verantwoordelijk voor het vijandige gedrag van het regime', zei Trump. Hij herhaalde ook dat Iran nooit kernwapens mag hebben. De president trok zijn land vorig jaar terug uit de atoomovereenkomst met Teheran en legde het land sindsdien zware sancties op.

De nieuwe sancties raken ook andere topfiguren. Het gaat volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin onder meer om de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif en acht commandanten van de Revolutionaire Garde, een machtig Iraans elitekorps. De sancties ontzeggen hen de toegang tot financiële middelen. Er worden voor miljarden aan Iraanse activa bevroren, zei Mnuchin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud