IS eist aanslag bij militair defilé in Iran op

Zaterdag viert Iran de 'Heilige Week van de Defensie'. ©REUTERS

Tijdens een militair defilé in de Iraanse stad Ahvaz heeft zaterdagochtend een terroristische aanslag plaatsgevonden. IS eist de aanslag op.

Zaterdag vinden in Iran over het hele land militaire parades plaats, ter gelegenheid van de start van de 'Heilige Week van de Defensie'. Tijdens die week wordt de Iraaks-Iraanse Oorlog herdacht, die uitbrak in 1980 en acht jaar duurde.

Bij het defilé in Ahvaz zouden bij een aanslag minstens acht soldaten zijn omgekomen, net als verschillende burgers. Ook twee daders werden gedood.

'Er was geen enkele staatsambtenaar aanwezig bij dit evenement, maar er zijn berichten over meerdere burgers die gedood zijn zonder dat het precieze aantal bekend is', bericht het officiële Iraanse persagentschap Irna.

Volgens het persagentschap Tasnim Fars werden ook twee daders gedood en zijn twee daders gevlucht. Ze worden achtervolgd door de veiligheidsdiensten. 

Teheran heeft 'een buitenlands regime' dat gesteund wordt door de Verenigde Staten ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. De Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps van Iran, beschuldigde de aanvallers ervan gelinkt te zijn aan de separatistische groepering al-Ahvazieh. 'Ze worden gesteund door Saoedi-Arabië en proberen de macht van de strijdkrachten te overschaduwen', verklaarde de woordvoerder. 

De terreurgroep Islamitische Staat heeft uiteindelijk de aanval opgeëist, via zijn propagandakanaal Amaq. 'Strijders van Islamitische Staat hebben een bijeenkomst van Iraanse strijdkrachten in de stad Ahvaz aangevallen', luidde het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n