Advertentie

IS eist aanslagen Sri Lanka op

De kerk van Negombo (Colombo) was een van de doelwitten zondag. ©REUTERS

Volgens de autoriteiten in Sri Lanka waren de aanslagen van paaszondag een vergelding voor het bloedbad in twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch.

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) claimde dinsdag de verantwoordelijkheid voor de golf van aanslagen afgelopen zondag in Sri Lanka. 'De daders van de aanslagen eergisteren zijn strijders van IS', meldde de groep via zijn communicatiekanaal Amaq. 

Het is onduidelijk of IS ook daadwerkelijk betrokken was bij de aanslagen. De terreurgroepering heeft flinke klappen gekregen en speelde in de afgelopen maanden de laatste restanten van zijn 'kalifaat' kwijt, dat ze in 2014 uitriep in delen van Syrië en Irak.

Islamitische extremisten

Het onderzoek naar de aanslagen spitst zich inmiddels toe op mogelijk internationale betrokkenheid. Volgens de Sri Lankaanse autoriteiten zat de lokale islamitische National Thowheeth Jamaath (NTJ) achter de aanslag. 

Maar volgens de onderminister van Defensie, Ruwan Wijewardene, is aan het licht gekomen dat de NTJ nauwe banden had met een andere radicale groepering, Jamaat-ul-Mujahideen India (JMI). Die obscure groep zou een jaar geleden zijn opgericht.

Wraak voor Christchurch

Wijewardene zei dinsdag ook nog dat de zelfmoordaanslagen van zondag mogelijk bedoeld waren om 'wraak te nemen voor de aanval op moslims in Christchurch'. In de Nieuw-Zeelandse stad vielen vorige maand 50 doden bij schietpartijen in twee moskeeën. 

De aanslagen in Christchurch waren het werk van een extreemrechtse terrorist. De regering in Nieuw-Zeeland kon de uitspraak van Wijewardene niet bevestigen. 'We hebben nog geen inlichtingen gezien waarop zo'n inschatting gebaseerd kan zijn', zei een woordvoerder.

Op Sri Lanka vonden zondag acht zelfmoordaanslagen plaats in kerken, hotels en een woningcomplex. Er vielen meer dan 320 doden. Minstens een aanslag werd vermeden, meldden onderzoekers aan het persagentschap AFP.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud