ISIS controleert grootste olieraffinaderij van Irak

Een soennitisch checkpoint op de weg naar Baiji ©EPA

De soennitische rebellen van de terreurbeweging ISIS hebben de olieraffinaderij van Baiji, de grootste van Irak, in handen gekregen. Dat melden verschillende internationale media dinsdagochtend. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry brengt ondertussen een bezoek aan het land.

De soennitische militanten en de Iraakse regeringstroepen hebben tien dagen gestreden om de controle over de belangrijkste olieraffinaderij van het land. Het complex in Baiji, ongeveer 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad, voorziet ongeveer een derde van Irak van brandstof.

Volgens een woordvoerder van ISIS zal het beheer over de raffinaderij aan lokale stammen worden overgedragen, zo meldt de Britse omroep BBC op zijn nieuwssite. Volgens BBC-correspondent Jim Muir in Irbil, in het noorden van Irak, is de controle van de raffinaderij van essentieel belang voor de rebellen om de veroverde gebieden te behouden en Mosul van energie te voorzien.

Nog volgens de woordvoerder is ISIS vastbesloten zijn opmars richting Bagdad voort te zetten. De islamistische beweging heeft momenteel een gebied ten noorden en ten westen van de hoofdstad in handen. Ook de op een na grootste stad van het land, Mosul, valt onder de controle van ISIL. De soennitische rebelen hebben daarnaast ook een belangrijke dam nabij Haditha in hun bezit en hebben ook de grensovergangen met Syrië en Jordanië veroverd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, bezocht maandag Bagdad. Hij sprak er met premier Nouri Maliki en met vooraanstaande sjiieten en soennieten. Kerry beloofde ‘intense en aanhoudende steun’ voor Irak en omschreef de aanvallen van ISIS als een bedreiging voor het bestaan van Irak. Hij benadrukte dat de Iraakse leiders zo snel mogelijk een brede regering moeten vormen waarin alle groepen zijn vertegenwoordigd.

Dinsdagochtend plant Kerry een bezoek aan de noordelijk regio van Irak, die sterk bevolkt is door de Koerden. Hij zal er de regionale leiders aansporen deel te nemen aan de volgende Iraakse regering. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud