Japan draait nucleaire uitstap helemaal terug

Een inspectieteam van het Internationaal Atoomagentschap op bezoek in Fukushima. (foto afp) ©AFP

De Japanse regering draait het plan van de vorige regering om gefaseerd uit kernenergie te stappen officieel terug. Dat blijkt uit het ontwerp van haar energiebeleid dat dinsdagochtend is voorgesteld. Dat ontwerp moet nu naar het parlement.

Dat de Japanse premier, Shinzo Abe, op zijn zachtst gezegd geen voorstander was van het plan van zijn wat linksere voorganger Natsuo Kan om de kerncentrales op termijn allemaal definitief stil te leggen, was al geweten. Nu giet de regering het ook officieel in haar ontwerp voor het energiebeleid. 

Daarin is geen sprake meer van een kernuitstap, integendeel. Kernenergie blijft een belangrijke basisbron van energie, stelt de huidige regering. 

Maar Abe en co weten dat ze omzichtig moeten te werk gaan. De Japanse bedrijfswereld is dan wel vragende partij voor kernenergie, maar de bevolking in het algemeen is dat niet. Daarvoor ligt de ramp van Fukushima van maart 2011 nog te vers in het geheugen en is de strijd tegen de lekkende radioactieve ruïne te acuut. Een meerderheid van de Japanners vindt het maar terecht dat alle 48 de kerncentrales nog steeds gesloten zijn, een maatregel die na Fukushima werd genomen. De bedrijfswereld, een belangrijke groep kiezers voor Abe, klaagt echter vooral over de oplopende kosten van de energie-import die daardoor nodig is.

Rem

Toen een eerste versie van het ontwerp voor energiebeleid, eind vorig jaar, op controverse stootte, is de regering wat op de rem gaan staan - het beleidsplan zal met enkele maanden vertraging door het parlement worden beoordeeld. Daarnaast zijn de bewoordingen wat afgezwakt en wordt wat meer nadruk gelegd op het stimuleren van energiewinning uit hernieuwbare bronnen. De minister van Industrie, Toshimitsu Motegi, haastte zich te vermelden dat in het plan staat dat Japan zijn afhankelijkheid van kernenergie zo veel mogelijk moet verminderen.

Maar het ontwerp mijdt daar cijfers op te plakken. In het vorige energieplan, uit 2010, stond nog de doelstelling tegen 2030 50 procent van de energiebehoefte met kernenergie te dekken - in 2011, voor Fukushima, was dat 30 procent. Nu wordt geen percentage meer voorgesteld. Wat de 'geschikte energiemix' is voor Japan, moet 'later' worden uitgemaakt.

Maar dat alles doet niets af aan de belangrijkste boodschap: Japan opent de deur voor een nucleaire revival, wat zelfs de bouw van nieuwe centrales niet uitsluit.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud