Advertentie

'Japan heeft stimulus van 3.500 miljard yen nodig'

Grote drukte in de shoppingwijk Shibuya in de Japanse hoofdstad Tokio. Japanse gezinnen houden echter de vinger op de knip omdat hun inkomen niet sterk genoeg stijgt. ©Bloomberg

De Japanse economie heeft nood aan een stimuluspakket van 3.500 miljard yen, omgerekend zowat 25 miljard euro. Dat zegt Etsuro Honda, een economisch adviseur van de Japanse premier Shinzo Abe.

'De gezinnen hebben het gevoel dat hun inkomen is afgenomen', zegt Honda. 'Het negatieve effect van de btw-verhoging is stilaan uitgewerkt, maar de groei van de lonen is trager dan verwacht terwijl de prijzen voor voeding en andere dagelijkse benodigdheden stijgen.'

Maandag bleek dat de Japanse economie opnieuw aan het krimpen is. In het tweede kwartaal daalde het bruto binnenlands product (bbp) met 1,6 procent door de gedaalde uitgaven van de bedrijven en de gezinnen en een in elkaar geklapte export. De pogingen van de Japanse premier Abe om met zijn zogenaamde 'Abenomics' - een combinatie van het omlaag halen van de koers van de yen en een forse monetaire stimulus van de Bank of Japan - de Japanse economie weer aan te zwengelen, leidde tot dusver enkel tot recordkoersen op de beurs, terwijl het consumentenvertrouwen daalde.

Het stimuluspakket dat Honda voorstelt, moet vooral de laagste inkomens en gepensioneerden ten goede komen. De adviseur stelt voor om het geld zo rechtstreeks mogelijk naar de mensen te brengen via steun voor kinderopvang of andere subsidies, en niet via de meer onrechtstreekse wijze van investeringen in openbare werken. Honda denkt dat zo'n programma gefinancierd kan worden met hogere inkomsten uit de belastingen in plaats van door de uitgifte van nieuwe overheidsobligaties.

De vraag is of Honda veel gehoor zal krijgen met zijn oproep. De Japanse minister van Economie verklaarde eerder dat hij geen plannen had voor een nieuw stimuluspakket en Bank of Japan-gouverneur Haruhiko Kuroda verwacht dat de Japanse economie dit kwartaal opnieuw met de groei zal aanknopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud