Japan herstart eerste kerncentrale

De twee reactoren van de Sendai-kerncentrale nabij het stadje Satsumasendai, dat nu het licht op groen heeft gezet voor een heropstart van de centrale ©Bloomberg

Een stad in het zuidwesten van Japan heeft het licht op groen gezet voor de heropstart van de plaatselijke kerncentrale. Sinds de ramp in Fukushima in 2011 liggen alle kerncentrales in het land stil. De centrale in Satsumasendai zal ten vroegste volgend jaar weer operationeel zijn.

Satsumasendai is een stad met 100.000 inwoners op zo'n 1.000 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tokio. Er staat een kerncentrale met 2 reactoren, Sendai, uitgebaat door Kyushu Electric Power. Sinds 2011 ligt de centrale stil, net als alle andere nucleaire installaties in het land.

Eerder dit jaar werd door een naburig stadje een petitie ingediend tegen de herstart van de Sendai-kerncentrale. Maar het lokale bestuur van Satsumasendai heeft nu met 19 van de 26 stemmen het licht op groen gezet.

De regering legde alle kerncentrales in het land stil nadat de kerncentrale van Fukushima werd getroffen door een vloedgolf en zo tot de grootste kernramp sinds Tsjernobyl in 1986 leidde. In de 3 reactoren van de centrale - de andere 3 lagen op het ogenblik van de ramp stil - was sprake van een 'meltdown'. De ramp plaatste het thema van nucleaire veiligheid bovenaan de agenda, en de overheid nam het zekere voor het onzekere. Alle 48 kerncentrales in het land werden stilgelegd.

Dat heeft er echter toe geleid dat Japan voor zijn energie-opwekking steeds meer afhankelijk is geworden van de olie-import. Om die reden ijvert premier Shinzo Abe voor een geleidelijke heropstart van kerncentrales. Voor Fukushima haalde Japan zowat 30 procent van zijn stroom uit nucleaire energie.

Abe krijgt echter de wind van voren van een groot deel van de bevolking, en laat de formele beslissing om centrales te herstarten over aan de lokale besturen. Eerder dit jaar werd door het stadje Ichikikushikino, op amper 5 kilometer van Satsumasendai, nog een petitie ingediend tegen de herstart van de Sendai-kerncentrale. Maar het lokale bestuur van Satsumasendai heeft nu met 19 van de 26 stemmen het licht op groen gezet. Vier lokale raadsleden stemden tegen, drie onthielden zich.

Dat betekent wel niet dat de kerncentrale meteen weer opgestart kan worden. Zoiets moet een hele veiligheidsprocedure doorlopen. De kerncentrale zal ten vroegste in de loop van volgend jaar weer volledig operationeel zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud