Japan pompt extra geld in economie

Japanse vrouwen sorteren vis in Kitaibaraki in de prefectuur Ibaraki - Foto AFP

De Japanse regering trekt 422,6 miljard yen (4,22 miljard euro) uit om de economie aan te zwengelen. De deflatie is in oktober verergerd en door een politieke blokkade wordt het ophalen van vers overheidsgeld bedreigd.

Een deel van het geld gaat naar de Japanse kustwacht. Die krijgt beter materiaal om beter stand te kunnen houden in het conflict met China rond de Senkaku-eilanden. De rest is voor de economie bestemd. Volgens economen zal de impact slechts beperkt zijn. De financiële middelen van Japan zijn momenteel echter beperkt.

De Japanse oppositie houdt in de Diet, het Japanse parlement, een wet tegen die de regering moet toelaten voor 38,3 biljoen yen vers begrotingsgeld op te halen. Zij wil dat premier Yoshihiko Noda nieuwe verkiezingen organiseert. De wet moet voor eind november groen licht krijgen, zo niet komt de planning van nieuwe obligatie-uitgiften in gevaar en dreigt de overheid zonder geld te vallen, waarschuwde minister van Financiën Koriki Jojima vorige week. Japan heeft van alle ontwikkelde landen de hoogste overheidsschuld (in verhouding tot het bruto binnenlands product).

Door het politieke geruzie zal een deel van het bijkomende stimulusgeld afgetapt worden uit discretionaire begrotingsmiddelen. Het ministerie van Financiën ontmoet later vandaag zogenaamde ‘primary dealers’ om over de twijfelachtig geworden komende obligatie-emissies te praten.

Economen wijzen er op dat de nieuwe stimulus wel een aansporing kan zijn voor de Japanse centrale bank om meer te doen. Volgende week beraadslaagt het monetairbeleidscomité van de bank. Verschillende regeringsleden hebben al opgeroepen om het beleid verder te versoepelen om de groei te bevorderen. Japan likt nog zijn wonden na de zware aardbeving en tsunami en de kernramp van vorig jaar. Het land kampt bovendien met een vertragende wereldeconomie en zit ook verwikkeld in een territoriaal conflict met China.

Intussen gaat het nog altijd niet goed met de binnenlandse consumptie. In september kwam de kerninflatie 0,1 procent lager uit dan een jaar eerder. Het is de vijfde maand op rij dat er sprake is van deflatie. Economen hadden een nog slechter cijfer van -0,2 procent verwacht. De kernindex van de consumptieprijzen houdt geen rekening met volatiele prijzen van producten als fruit, groenten, vis en zeevruchten, maar wel met de olieprijzen. Worden ook deze laatste buiten beschouwing gelaten, dan bedroeg de zogenaamde ‘kern-kerninflatie’ -0,6 procent in september, tegen -0,5 procent in augustus.

Na de bekendmaking van de inflatiecijfers viel de yen terug tot zijn laagste peil in vier maanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud