Japan schroeft klimaatambities fors terug

De industriële zone in Japan. - Reuters ©REUTERS

Japan gaat zijn klimaatdoelstelling fors naar beneden bijstellen. Dat heeft de Japanse delegatie bekendgemaakt op de VN-klimaatconferentie in Warschau. In plaats van een afbouw van de CO2-emissies met 25 procent, gaat het land nu voor een vermindering met 3,8 procent.

Japan heeft op de VN-klimaatconferentie in Warschau bekend gemaakt dat de klimaatambities van de vorige regering worden teruggeschroefd. Die ging uit van een daling van de CO2-emissies met 25 procent tussen 1990 en 2020. Maar volgens de Japanse delegatieleider in Warschau was dat plan 'totaal onrealistisch'. De Japanse regering probeert nu haar emissies tussen 2005 en 2020 terug te schroeven met 3,8 procent, wat een verhoging is van 3 procent. 

Belangrijke factor in het verhaal is de kernramp in Fukushima. Tot voor dat ongeluk haalde Japan een kwart van zijn energieverbruik uit kernreactoren, maar sindsdien liggen die allemaal stil. Daarom nam Japan zijn toevlucht tot voornamelijk fossiele brandstoffen. Premier Shinzo Abe staat wel te boek als een voorstander van de terugkeer naar kenenergie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud