Japan slikt grootste handelstekort ooit

De Japanse economie zag in 2013 zijn handelstekort oplopen tot omgerekend 96,8 miljard euro, het hoogste cijfer ooit. Japan moet veel meer olie en gas invoeren sinds alle kerncentrales in het land werden stilgelegd na de ramp in de centrale van Fukushima.

Het is het derde jaar op rij dat Japan een tekort boekt op zijn handelsbalans. Dat betekent concreet dat het land meer goederen invoerde dan het naar het buitenland verscheepte. Het is de langste verliesreeks sinds het land de cijfers begon bij te houden in de jaren 1970.

Het is een merkwaardige evolutie voor een land dat lang te boek stond als een exportgrootmacht. Wie de cijfers van giganten als Toyota en Hitachi erbij neemt, zou het ook amper geloven. Die exportbedrijven zagen hun winst vorig jaar flink aandikken. Maar dat is echter vooral te danken aan een gunstigere wisselkoers.

De Japanse premier Shinzo Abe pompte, als onderdeel van zijn zogenaamde Abenomics, fors meer liquiditeit in de markt, waardoor de yen omlaag dook. De winstgroei is dus vooral te danken aan het feit dat elke verkochte auto of machine in het buitenland na omzetting in de lokale munt meer yens opleverde. Dat verbergt dat de Japanse economie amper meer uitvoerde in 2013. 

In het eerste kwartaal daalde de export zelfs lichtjes, terwijl de invoer met 4,5 procent toenam. Dat is een gevolg van de toegenomen invoer van energie. Japan moet meer olie en gas importeren nu alle kerncentrales in het land, die voor de Fukushima-ramp 30 procent van de elektriciteit in het land opwekten, stil liggen. Abe hoopt volgende maand enkele van die kerncentrales te kunnen herstarten.

Intussen lijkt de Japanse regering echter niet te panikeren. De voornaamste woordvoerder, Yoshihide Suga, verwacht dat 'de export langzaam aan weer zal aantrekken gezien het verwachte herstel in buitenlandse economieën.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud