Advertentie

Japan verrast met nieuwe naam keizerlijk tijdperk

Kabinetssecretaris Yoshihide Suga toont de naam van het nieuwe keizerlijke tijdperk. ©REUTERS

Voor het eerst in 1.300 jaar komt de naam van het nieuwe tijdperk niet uit oude Chinese teksten, maar uit een Japanse gedichtencollectie. Het is nog maar eens een teken van de groeiende nationale assertiviteit van de conservatieve regering van premier Shinzo Abe.

Voor de 127 miljoen Japanners is een periode van gespannen afwachten voorbij. Maandag kwamen ze eindelijk de naam van de nieuwe keizerlijke periode te weten: Reiwa. Die gaat in op 1 mei, als de oude keizer Akihito aftreedt en zijn oudste zoon Naruhito aan de macht komt.

Bij een nieuwe keizer hoort volgens de aloude Japanse traditie een nieuwe jaartelling, met een naam die aangeeft wat de wens of het motto van de nieuwe periode wordt. 34 procent van de Japanners volgt enkel de Japanse jaartelling, de rest volgt de westerse of een combinatie van beide.

Bedrijven en ambtenaren hebben nu een maand om hun computersystemen en papierwerk aan te passen, want de nieuwe naam komt overal op: van officiële documenten en kranten tot kalenders en munten.  

Subtiel autoritair

De onthulling werd met grote belangstelling gevolgd. In Tokio en andere steden konden de inwoners op grote schermen zien hoe kabinetssecretaris Yoshihide Suga een wit bord omhooghield met twee zwarte karakters die Reiwa spelden. Wat de naam precies betekent, blijft vaag.

Voor de meeste Japanners is het een compleet onbekend woord. Rei betekent meestal bevel, waardoor het voor sommige Japanners autoritair overkomt, maar het kan ook goed en prachtig betekenen. Wa staat voor vrede of harmonie. 

Reiwa

Verrassend genoeg komen de karakters voor het eerst in 1.300 jaar niet uit oude Chinese teksten, maar uit een gedicht over pruimenbloesems uit de Manyoshu, de oudste collectie Japanse gedichten. Het lijkt tekenend voor de conservatieve regering van premier Abe, die erom bekendstaat China niet te best genegen te zijn. De keuze zou de nationale trots belichamen. 

Pruim bloeit na koude winter

Abe zei tijdens een persconferentie dat 'de pruim bloeit na een koude winter'. De naam bevestigt volgens de premier de traditionele Japanse cultuur en staat voor een toekomst waarin alle mensen, en vooral jongeren 'als mooie pruimenbloesems mogen bloeien'.  

Met de troonsbestijging van Naruhito (59) komt een einde aan het dertigjarige tijdperk van de 85-jarige Akihito, dat de naam Heisei kreeg, wat zoveel als 'vrede realiseren' betekent. Het was het eerste tijdperk zonder oorlog, maar ook een dat geteisterd werd door economische problemen en natuurrampen. Met Akihito doet voor het eerst in 200 jaar een Japanse keizer vrijwillig afstand van de macht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud