Japan ziet handel met EU en China kelderen

Een exportterminal in Tokio. (Bloomberg) ©Bloomberg

Japan heeft in 2012 het grootste handelstekort ooit geboekt: bijna 7.000 miljard yen of 60 miljard euro. Vooral de crisis in de eurozone en de diplomatieke ruzie met China haalden de Japanse export onderuit.

De Japanse industrie heeft een dramatisch jaar achter de rug. Het handelstekort in 2012 verdrievoudigde bijna tot 6.927 miljard yen (58,7 miljard euro).

Het is een klap voor de Japanners die gewend zijn aan enorme handelsoverschotten. In 2011 was er al een deficit, vooral door de aardbeving en tsunami en de daaropvolgende nucleaire ramp.

De oorzaken voor de dip in 2012 lag onder andere in de teruggevallen vraag vanuit Europa. Voor het eerst boekte Japan een handelstekort met de Europese Unie. Het deficit blijft beperkt tot 1,25 miljard euro, maar is symbolisch belangrijk.

Ook China knaagt aan de Japanse handel. Peking en Tokio zijn sinds de zomer van 2012 verwikkeld in een bits conflict om de controle over enkele eilanden. De ruzie gaat gepaard met een officieuze boycot van Japanse producten door de Chinese consumenten.

Het Japanse handelstekort met China verdubbelde daardoor tot zowat 30 miljard euro. Het is het grootste deficit met China ooit. 

Japanse munt

De nieuwe regering van premier Shinzo Abe voert een goedkopeyenbeleid om de export te stimuleren. Sinds november is de Japanse munt met liefst 17 procent gedaald tegenover de euro. Er was ook een forse correctie tegenover de Amerikaanse dollar.

De Japanse viceminister van Economie zei donderdag dat het geen probleem is als de yen noteert aan 100 per dollar. 'Het huidige niveau van 90 yen per dollar kan beschouwd worden als een correctie van de sterke yen, maar het is nog niet voorbij', zei Yasutoshi Nishimura. 

De regering zet de centrale bank onder druk het monetaire beleid te versoepelen. Zo slaagde ze erin de inflatiedoelstelling op te krikken tot 2 procent. Na de bekendmaking van de handelscijfers voor 2012 zei Nishimura dat nog straffere maatregelen nodig zijn.

Import

De regering-Abe wil ook de stijging van de invoer temperen. Japan voerde in 2012 zowat 3,8 procent (in waarde) meer in. Vooral de invoer van gas en aardolie tikte ferm aan. 

Tokio moet meer energie invoeren omdat amper twee van de 50 kerncentrales in het land nog draaien na de nucleaire ramp van bijna twee jaar geleden. Maar zelfs die twee centrales worden binnenkort voor onderhoud uit roulatie gebracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud