Japan zit weer in recessie

Druk verkeer in Tokio - Foto Bloomberg ©Bloomberg

Niet alleen door een zwak derde kwartaal, maar vooral door een herziening van de economische groei in het tweede kwartaal is Japan weer in een recessie beland. Het is de vijfde keer dat dit gebeurt in de afgelopen 15 jaar.

Het bruto binnenlands product (bbp) van Japan kromp in het derde kwartaal met 0,9 procent tegenover het tweede kwartaal. Die tweede raming van de Japanse regering stemt overeen met een eerder, in november gepubliceerd cijfer. De terugval van het bbp is wel een fractie groter dan economen hadden verwacht (-0,8%). Op jaarbasis kromp de economie met 3,5 procent, waar economen volgens Bloomberg op -3,3 procent rekenden.

Japan heeft zwaar te lijden onder de kwakkelende wereldeconomie, met een aanhoudende crisis in Europa, een slap herstel in de VS en een tragere groei in China. Ook de sterke yen speelt de Japanse exportgerichte bedrijven parten. De uitvoer naar China kreeg bovendien een knauw door het conflict rond de Senkaku-eilanden.

Een tegenvaller is dat de Japanse regering de bbp-evolutie voor het tweede kwartaal neerwaarts heeft aangepast. Waar er aanvankelijk sprake was van 0,3 procent groei (kwartaal op kwartaal), is dit nu herzien tot een contractie met 0,1 procent. De Japanse economie kromp dus twee kwartalen op rij en zit dus – technisch gesproken – weer in recessie.

De slechte gang van zaken is koren op de molen van oppositieleider Shinzo Abe, wiens Liberaal-Democratische Partij, op kop ligt in de peilingen voor de verkiezingen op 16 december. Abe is voorstander van meer stimuli en van ‘onbeperkte’ monetaire versoepeling. Hij gaf ook al te verstaan dat, wat hem betreft, de geplande btw-verhoging pas doorgaat als de economische evolutie het toelaat.

Ook in het vierde kwartaal zal het bbp van Japan wellicht krimpen. Economen rekenen op een daling met 0,4 procent in vergelijking met het derde kwartaal. Begin 2013 zou weer met groei worden aangeknoopt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud