Japanse economie krijgt zwaarste klap sinds 2011

De forse krimp is een tegenvaller voor premier Shinzo Abe, die met zijn 'Abenomics' Japan weer op het groeipad wil krijgen ©REUTERS

De Japanse economie incasseerde in het tweede kwartaal de zwaarste klap sinds de tsunami van 2011. Dit keer was de schade 'man-made': de btw-verhoging van april.

Het bruto binnenlands product van Japan - na de Verenigde Staten en China de grootste economie ter wereld - viel in het tweede kwartaal volgens cijfers van het Cabinet Office in Tokio 1,7 procent kleiner uit dan in de eerste drie maanden van het jaar. Op jaarbasis bedroeg de daling zelfs 6,8 procent.

Economen hadden nog een iets grotere terugval verwacht van 7 procent. De gezinsconsumptie donderde op jaarbasis liefst 19,2 procent omlaag, terwijl de bedrijfsinvesteringen 9,7 procent terugvielen.

De Japanse overheid besloot de – vrij lage – btw per 1 april op te trekken van 5 tot 8 procent. Bedoeling was meer staatsinkomsten te genereren om daarmee de stijging van de gigantische overheidsschuld af te remmen. Sinds vorig jaar torsen de Japanners meer dan 1 biljard yen - 1 miljoen miljard yen of 7.300 miljard euro - overscheidsschuld. 

Abe

Niettemin is de economische krimp – de grootste sinds de zware aardbeving en tsunami van maart 2011 - een tegenvaller voor de 'Abenomics' van premier Shinzo Abe. Met massale overheidssteun en een nooit geziene geldcreatie door de centrale bank is hij er in geslaagd zijn land uit de deflatiespiraal te halen en de groei van de mature economie weer wat aan te zwengelen. Maar de motor hapert nu.

Het derde kwartaal zou echter beterschap moeten brengen. De btw-verhoging zou tegen dan moeten verteerd zijn en consumenten zullen weer meer goederen moeten aankopen. In de aanloop naar de btw-verhoging hadden ze trouwens stevig gespendeerd, wat in het eerste kwartaal een bbp-groei van 1,5 procent (kwartaal op kwartaal) had opgeleverd.

Maar helemaal gerust zijn economen er niet op. In juni draaiden de Japanse fabrieken immers op lagere toeren in een poging hun stevige voorraden wat te doen slinken. Minister van Economie Akira Amari kondigde alvast aan klaar te staan om ‘flexibele actie’ te ondernemen om de economie aan te zwengelen mocht dat nodig zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud