Japanse economie krimpt voor het eerst in twee jaar

De Japanse premier, Shinzo Abe, incasseerde woensdag een tikje: voor het eerst in twee jaar kromp de economie. ©EPA

De Japanse economie heeft 2018 met een valse noot ingezet. Voor het eerst in twee jaar liet ze een krimp optekenen. 'Een tijdelijk dipje', menen economen.

De Japanse premier, Shinzo Abe, heeft zich woensdagmorgen mogelijk in zijn ontbijt verslikt. Want na acht kwartalen groei heeft de derde economie ter wereld tijdens de periode januari-maart weer een tik geïncasseerd.

'Op jaarbasis was sprake van een krimp met 0,6 procent', maakte de Japanse regering woensdagmorgen bekend. Economen hadden rekening gehouden met een daling van 0,2 procent.

De mindere prestaties vallen door enkele factoren te verklaren. Bedrijven investeerden minder, de consumenten lieten het geld minder rollen en de export viel terug.

Langzaam herstel

Ondanks de krimp poogt de ploeg van Abe positief te blijven. 'De regering blijft ervan overtuigd dat de economie langzaam maar zeker herstelt', stelde minister van Economie Toshimitsu Motegi.

Japan is niet op weg naar een recessie.
Hiroshi Miyazaki
Econoom UFJ Morgan Stanley Securities

Hij maakte zich sterk dat het slechts om een tijdelijk dipje gaat. 'De volgende maanden gaat de economie weer groeien dankzij een toenemende consumptie en kapitaaluitgaven', luidde het.

Motegi voelde zich wellicht gesterkt door uitspraken van economen. Die voorspellen eveneens dat de krimp van de Japanse economie begin 2018 een 'accident de parcours' is.

'Geen recessie'

'Japan is niet op weg naar een recessie', stelde Hiroshi Miyazaki van UFJ Morgan Stanley Securities. 'Maar het is wel duidelijk dat de economie op lange termijn aan een trager tempo zal groeien.'

Ook Junko Nishioka van Sumitomo Mitsui Banking Corporation verwacht dat de derde economie ter wereld het de volgende maanden weer beter doet. Al waarschuwt ze wel voor overdreven optimisme.

'De regering-Abe en de Japanse centrale bank hopen al lang dat de stijgende lonen de gezinnen ertoe gaan aanzetten het geld te laten rollen. Maar die zetten hun geld nog altijd het liefst opzij voor hun oude dag en uit vrees voor hoge medische kosten in de toekomst', stelde Nishioka.

Impact beleid Trump

Daarnaast wees ze op de mogelijke impact van het handelsbeleid van de Amerikaanse president, Donald Trump. Japan volgt de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China over hun handelsrelaties met argusogen.

De aanvallen van Trump op het Japanse handelsoverschot baren de Japanse industrie flink wat zorgen.
Junko Nishioka
Sumitomo Mitsui Banking Corporation

De analiste herinnerde ook aan de aanvallen van Donald Trump op het Japanse handelsoverschot. Vorig jaar bedroeg het Amerikaanse handelstekort met Japan net geen 69 miljard dollar. 'Die aanvallen van Trump baren de Japanse industrie flink wat zorgen', stipte ze aan. 'Zeker de autosector.' 

Ten slotte zijn er twijfels over de politieke toekomst van premier Abe. Bij ondernemers ligt die goed in de markt. Maar zijn imago kreeg recent een deuk door een reeks schandalen. Het is dan ook onduidelijk of hij begin september opnieuw tot leider van zijn Liberaal-Democratische Partij verkozen raakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content