Advertentie

Japanse economie steekt tandje bij

De Japanse premier, Shinzo Abe, heeft nog werk aan de winkel als hij van zijn land weer een economisch groeiwonder wil maken. ©AFP

De Japanse economie lijkt weer in betere doen. De Aziatische tijger liet tijdens de eerste drie maanden van 2015 de sterkste groei in een jaar optekenen. Maar analisten waarschuwen voor overdreven optimisme. 'Want de groei komt vooral op het conto van bedrijven.'

De Japanse premier, Shinzo Abe, heeft woensdagmorgen wellicht een kleine zucht van opluchting geslaakt. Want de economie van zijn land lijkt weer wat in betere doen.

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar liet Japan een kwartaal-op-kwartaalgroei optekenen van 0,6 procent. In het vorige kwartaal trok het bruto binnenlands product (bbp) met slechts 0,3 procent aan.

'Dit zijn mooie prestaties', reageerden sommige economen. Anderen waarschuwden evenwel voor overdreven optimisme. 'De groei komt immers vooral op het conto van de bedrijven', zei Marcel Thieliant van Capital Economics.

Bedrijven

Bedrijven investeerden meer tijdens het begin van 2015 en bouwden hun voorraden ook op. Daarnaast was de vastgoedmarkt in goede doen. De export toonde zich solide.

Maar de gezinnen lieten het grotendeels afweten. De binnenlandse vraag, goed voor 60 procent van het bbp, dikte met slechts 0,4 procent aan. De huishoudens lijken de btw-verhoging van april vorig jaar nog altijd niet verteerd te hebben en houden de vinger grotendeels op de knip.

Als de consument de knop niet snel omdraait, ziet de situatie er een pak minder rooskleurig uit voor de rest van het jaar, vrezen economen. 'De kans is groot dat Japan in de periode april-juni met een groeivertraging af te rekenen krijgt', zegt econoom Thieliant. Hij sluit zelfs niet uit dat de derde economie van de wereld landt op een nulgroei voor heel 2015.

Werk aan de winkel

Voor premier Abe is er dus nog werk aan de winkel. Toen hij in 2012 aan de macht kwam, beloofde hij zijn landgenoten economische voorspoed. Hij zou ook de deflatie bedwingen.

Abe leek goed op weg om die belofte in te lossen. In 2012 trok de derde economie ter wereld met 1,7 procent aan, een jaar later bedroeg de bbp-klim 1,6 procent. Maar vorig jaar dook de Aziatische tijger weer in een recessie. De economie kromp met 0,1 procent.

En ook de strijd tegen de deflatie is nog niet gewonnen. De consumptieprijsindex schommelt momenteel rond 0. De Japanse centrale bank vreest dat die index de volgende maanden nog dieper duikt.

De voorspellingen zetten de voorzitter van de Bank of Japan er alvast toe aan zijn doelen bij te stellen. Haruhiko Kuroda streeft niet langer naar een inflatie van 2 procent in de lente van 2015. Dat objectief hoopt hij nu volgend jaar te verwezenlijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud