Advertentie

Japanse keizer toont berouw over WOII

De Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko woonden zaterdag een herdenkingsdienst bij in Tokio. ©EPA

De Japanse keizer Akihito heeft zaterdag 'diep berouw' getoond over de Tweede Wereldoorlog. Hij deed dat in een speech om de 70ste 'verjaardag' van de Japanse capitulatie te herdenken.

De Japanse keizer Akihito heeft zaterdag in een speech 'diep berouw' getoond over de Tweede Wereldoorlog. 'Ik hoop ook dat de gruwelen van de oorlog nooit herhaald zullen worden', voegde hij eraan toe. De vorst zei verder te bidden voor wereldvrede en de verdere ontwikkeling van Japan.

De speech van de 81-jarige keizer komt precies 70 jaar nadat zijn vader Hirohito de capitulatie van Japan in de Tweede Wereldoorlog aangekondigd had. Akihito kwam met een 'oprecht eerbetoon aan iedereen die zijn leven heeft verloren tijdens de oorlog. Zowel op het slagveld als op andere plaatsen'.

Vergrootglas

Speeches van Japanse leiders over de oorlog liggen onder een vergrootglas bij buurlanden die destijds zijn bezet door de Japanners. Premier Shinzo Abe erkende vrijdag nog in een toespraak dat zijn land 'onmetelijke schade en lijden' heeft veroorzaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij benadrukte ook dat generaties die niet bij het conflict waren betrokken niet moeten worden belast met voortdurende verontschuldigingen.

Onder meer China en Zuid-Korea hadden kritiek op de toespraak van Abe, omdat die zelf geen excuses maakte voor de Japanse agressie. De regering in Peking eiste zaterdag 'eerlijke excuses' van Abe. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye repte van 'betreurenswaardige elementen' in de toespraak van Abe, maar maakte niet duidelijk wat er precies schortte aan de toespraak van de Japanse premier.

Yasukuni

De Japanners gaven de Chinezen en Zuid-Koreanen zaterdag nog wat extra redenen om ontstemd te zijn. Want drie leden van de regering beslisten een bezoek te brengen aan het oorlogsschrijn van Yasukuni. Dat is erg omstreden omdat er niet alleen gesneuvelde soldaten maar ook oorlogsmisdadigers herdacht worden.

Premier Abe zelf trok niet naar het schrijn. Maar hij stuurde wel een ritueel offer naar de Yasukuni-tempel. Een medewerker van de premier bracht namens Abe een bezoek aan het schrijn. 'Ik heb respect getoond aan de zielen van degenen die hun waardevolle levens hebben geofferd in de vorige oorlog', zei Koichi Hagiuda, die lid is van de LDP-partij van de premier.

De donatie van Abe zal waarschijnlijk weer slecht vallen bij Zuid-Korea en China. De landen reageerden vorig jaar boos toen de Japanse premier een offer stuurde naar de tempel. Eind 2013 haalde hij zich ook al eens de woede van Seoul en Peking op de hals door het oorlogsschrijn zelf te bezoeken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud