Japanse oppositie slacht partij premier Noda af

Abe Qhinzo, de leider van de LDP, plaatst een 'overwinningsroosje' bij de naam van de zoveelste verkozen partijgenoot. (foto Reuters/Yuriko Nakao) ©REUTERS

De conservatieve LDP van ex-premier Shinzo Abe heeft de Japanse parlementsverkiezingen overtuigend gewonnen. De Liberaal-Democratische Partij haalt 294 van de 480 zetels in het lagerhuis binnen.

Volgens definitieve resultaten is de Liberaal-Democratische Partij (LDP) goed voor 294 van de 480 zetels in het lagerhuis. Samen met een kleinere coalitiepartner New Komeito (31 zetels) haalt de LDP zelfs een tweederdemeerderheid.

Daarmee kan de LDP van Abe terug aan de macht komen, nadat de partij drie jaar geleden de verkiezingen verloor na decennialange machtsdeelname.

De Democratische Partij van zetelend premier Yoshihiko Noda wordt weggeveegd en schrompelt ineen tot 57 zitjes. Noda trekt zijn conclusies uit de zware nederlaag. 'Ik zal als partijleider van de DPJ terugtreden', verklaarde Noda.

Peilingen hadden het zware verlies voor de huidige regeringspartij voorspeld. Japan gaat door zwaar economisch weer en heeft af te rekenen met een aanhoudende deflatie.

Meteen na de bekendmaking van de eerste resultaten gaf Abe meteen commentaar aan het aanslepende territoriumconflict met buurland China. Abe liet verstaan dat de betwiste Senkaku-eilanden 'inherent deel uitmaken van het Japanse territorium'. De toekomstige premier voegde er wel aan toe dat hij 'niet de intentie heeft de relaties tussen Japan en China te verslechteren.'

Waarnemers verwachten dat het land een pro-nucleaire koers zal varen, ondanks de kernramp in Fukushima.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud