'Je kan alle Chinese cijfers krijgen die je wil'

Een Chinees exportproduct dat het nog goed doet. Li Na versloeg vannacht Sharapova ©AFP

Een debat over de ambities van China leverde op het Wereld Economisch Forum in Davos woensdag een merkwaardig spektakel op: de meest kritische stem was niet de Amerikaanse econoom Kenneth Rogoff of de Amerikaanse voorzitter van Boston Consulting Group, maar een Chinese professor.

De man in kwestie heet Xu Xiaonan. Hij doceert economie aan de Chinees-Europese Internationale Business School (CEIBS) in Sjanghai. Toen hem de vraag werd gesteld of China zijn doelstelling zal halen om in 2020 het bbp te verdubbelen, suggereerde hij dat de Chinezen de cijfers wel zullen doen kloppen als het niet lukt. ‘You can get all the numbers you want.’

Onder die provocerende one liner schuilt echter een scherpe analyse. China wil zich na de financiële crisis namelijk minder richten op export naar de rest van de wereld – die te traag groeit – en zich meer richten op het binnenland.

Concreet moet de koopkracht van de Chinese gezinnen stijgen. Tegelijk wil het land minder een producent van goederen zijn, en meer diensten leveren.

Die twee uitdagingen zijn niet eenvoudig, erkende ook de Amerikaanse econoom Kenneth Rogoff, die denkt dat China zijn 2020-doel kan halen. Rogoff legde uit dat als een land zich meer op de binnenlandse economie gaat richten, de impact van politiek groter wordt, omdat het over de kiezers gaat.

Een tweede reden is dat de snelle verstedelijking van China niet eenvoudig is. Rogoff verwees naar de ervaringen in Brazilië en India.

Ook Xu Xiaonan legde uit dat het veel moeilijker is om snel te groeien als je de wereldmarkt inruilt voor je binnenland. Op de wereldmarkt word je immers gedwongen concurrentieel te zijn of je verkoopt niets. In het binnenland speelt – zo erkende ook hij – de politiek mee en dat belooft weinig goeds.

Hij merkte op dat het deel van het nationaal inkomen dat naar de staat gaat, de laatste jaren nog is toegenomen. Hij vond dat contradictorisch met de ambitie om de gezinnen meer te doen uitgeven.

Productiviteitsgroei

Ook de omschakeling naar diensten is niet evident, zei Rogoff. Het is er veel moeilijker om productiviteitsgroei te boeken.

Over de belofte dat China zich verder zal openen naar de wereldmarkt, was Xu Xiaonan bijzonder sceptisch. Hij merkte op dat de staatsbedrijven belangrijker zijn geworden, dat de staat de grote banken om politieke redenen dwingt om slechte leningen toch te verstrekken, en dat kleine buitenlandse bedrijven het zeer moeilijk hebben om op de markt te komen. Er is geen level playing field, sprak hij.

Rogoff pikte daar op in door te zeggen dat als China niet langer technologie wil kopiëren, maar zelf een koploper wil worden, het inderdaad zo’n level playing field nodig heeft.

Er zijn bijvoorbeeld duidelijke eigendomsrechten nodig, zodat een bedrijf zeker is dat het technologie bezit. En daarom zijn er ook onafhankelijke rechters nodig die daar op toe kijken.

Maar ondanks alle uitdagingen, vonden de Amerikanen in het panel dat China goed op dreef is om tegen 2020 zijn welvaart inderdaad te verdubbelen en een beloftevol land blijft voor buitenlandse bedrijven. Eén cijfer dat het allemaal samenvat: Chinezen spenderen op dit moment veertig keer meer geld dan hun grootouders destijds.

Volg Davos via ons dossier

Onze correspondent Bart Haeck is deze week in Davos en volgt het Wereld Economisch Forum daar op de voet. Op www.tijd.be/davos vindt u zijn dossier van ter plekke. Met naast updates vanaf de conferentievloer ook aandacht voor:

  • De hotspots van Davos.
  • Updates vanaf de sociale media.
  • Officiële documenten en papers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud