Advertentie

Kim Jong-un biecht economisch falen op

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaf bij de opening van het partijcongres toe dat haast alle economische doelstellingen zijn gemist. ©EPA

In een zeldzame bui van openhartigheid heeft de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un toegegeven dat zijn economisch beleid een flop is.

In de hoofdstad Pyongyang zijn deze week bijna 5.000 afgevaardigden van de regerende Arbeiderspartij bijeen voor een congres. In zijn openingsrede waarschuwde Kim Jong-un dat de economie niet soepel draait. De doelstellingen in het vijfjarenplan uit 2016, dat eind vorig jaar afliep, zijn 'in bijna alle sectoren ruimschoots gemist', zei hij.

Op het partijcongres moeten de afgevaardigden een nieuw vijfjarenplan goedkeuren. Kim zei dat zijn regime een 'nieuw pad' bekijkt om 'een grote sprong voorwaarts' te maken. Hij maakte geen details bekend. De staatsmedia lieten alleen verstaan dat op het partijcongres de grondslag wordt gelegd voor het opkrikken van de levensstandaard.

Volgens Kim kreeg de Noord-Koreaanse economie klappen door 'interne en externe uitdagingen'. In oktober had hij al toegegeven dat het land zwaar lijdt onder de internationale sancties. Daar kwamen vorig jaar nog een rist natuurrampen en de coronacrisis boven op. Noord-Korea heeft officieel geen besmettingen, maar sloot uit voorzorg wel de grens.

Deur op kier

Het is uitkijken of Kim tijdens het congres een inkijk zal geven in zijn relaties met de Verenigde Staten onder verkozen president Joe Biden. Diens entourage heeft al aangegeven dat ze de deur op een kier houdt voor onderhandelingen over het bevriezen van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

Onder president Donald Trump zochten de VS al een diplomatieke uitweg uit het aanslepende conflict. Maar buiten enkele mediagenieke ontmoetingen tussen Trump en Kim leverde het overleg niets op. De sancties bleven overeind en Noord-Korea heeft zijn nucleaire ambities niet teruggeschroefd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud