'Kim Jong-un executeerde vijf diplomaten'

Donald Trump en Kim Jong Un ontmoetten elkaar eind februari in Hanoi (Vietnam). ©AFP

De Noord-Koreaanse leider zou de vijf hebben laten ombrengen na de mislukte topontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump in Vietnam eerder dit jaar.

Dat meldt de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo op basis van anonieme bronnen. 

De krant stelt dat de Noord-Koreaanse gezant Kim Hyok Chol, die vóór de top in Hanoi eind februari het voorbereidende werk deed, in maart werd doodgeschoten op de luchthaven van Mirim.

Ook vier andere diplomaten zouden geëxecuteerd zijn. Ze werden volgens de krant beschuldigd van spionage voor de VS.

Strafkampen

Kim Yong Chol, de man die de onderhandelingen leidde in Hanoi, is volgens de krant naar een werkkamp gestuurd en moet zich ideologisch bijscholen. Kim Song-hye, die de top mee voorbereidde en de tolk Sin Hye-yong zijn naar een kamp voor politieke gevangenen gestuurd. De tolk zou een cruciale vertaalfout gemaakt hebben.

Kim Yo-jong tot slot, de zus van leider Kim Jong-un, is sinds de Koreaans-Amerikaanse top niet meer in het openbaar verschenen. Ze zou zich schuilhouden voor haar broer. 

Kim Jong-un en Trump sloten de top eind februari af zonder overeenkomst en zelfs zonder een gezamenlijke verklaring. De inzet was de ontmanteling van de nucleaire programma's van Pyongyang in ruil voor een opheffing van de sancties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud