Advertentie

Kim Jong-un 'Vertegenwoordiger van alle Koreanen'

Kim Jong-un. ©AFP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un lijkt zichzelf een nieuwe titel te hebben gegeven. Staatsmedia verwijzen naar hem als 'Opperste Vertegenwoordiger van het hele Koreaanse Volk'

Het is een bericht dat in Zuid-Korea wellicht met verbazing wordt gelezen. De nieuwe titel van Kim Jong-un kwam voor het eerst in berichten over de nieuw verkozen Opperste Volksvergadering. Dat is het Noord-Koreaanse parlement, dat feitelijk geen macht heeft.

De nieuwe titel duidt erop dat Kim Jong-un zich leider acht van het hele Koreaanse schiereiland, inclusief Zuid-Korea. 'De claim om leider te zijn van alle Koreanen ligt in lijn met het langetermijndoel Kim Jong-un om het Koreaanse schiereiland onder zijn leiderschap te verenigen', aldus Rüdiger Frank, expert Noord-Korea aan de Universiteit van Wenen, op de gespecialiseerde website 38 North.

Vanuit Seoel is er geen officiële reactie. Daar denken specialisten dat de nieuwe titel ook kan dienen op de positie van Kim Jong-un in eigen land te consolideren.

Tot nu vermeed Pyongyang een openlijke claim op het leiderschap van heel Korea. 'Daarom is deze nieuwe titel een breuk met het verleden', aldus Frank. 'Het is openlijk een uitdaging voor de rol van Zuid-Korea en zijn president.'

De Noord-Koreaanse leider en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in spraken elkaar drie keer vorig jaar. Tijdens hun eerste top in april kwamen ze overeen om het schiereiland kernwapenvrij te maken. Hoewel de gezamenlijke verklaring geen concrete maatregelen daarvoor bevatte, was de top wel heel bevorderlijk voor de relaties tussen beide landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud