Kim Jong-un wandelt Koreaanse grens over

In Seoel wachten de inwoners met spanning de historische ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (rechts) en de Zuid-Koreaanse president Moo Jae-in (links) af. ©AFP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal vrijdag over de demarcatielijn tussen de beide Korea's wandelen. Hij wordt de eerste leider van Noord-Korea die sinds de oorlog van 1950-1953 de grens naar het zuiden oversteekt.

In Noord- en Zuid-Korea werden donderdag de laatste voorbereidingen getroffen voor de historische ontmoeting vrijdag tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Kim Jong-un lijkt vast van plan zijn plek in de geschiedenisboekjes te verwerven. Een uur voor hij zijn Zuid-Koreaanse collega ontmoet, zal de Noord-Koreaanse leider de demarcatielijn tussen de beide Korea's over wandelen. Sinds de Koreaanse oorlog van 1950-1953 heeft geen enkele leider van zijn land hem dat voorgedaan.

Na zijn wandeling trekt Kim Jong-un naar Panmunjeom, het dorp in de gedemilitariseerde zone waar in 1953 de wapenstilstand tussen beide laden werd ondertekend. Daar ziet hij om 10.30 uur lokale tijd (3.30 uur Belgische tijd) zijn Zuid-Koreaanse collega.

Na hun onderhoud zullen Kim en Moon ieder apart lunchen om in de namiddag samen een herdenkingsboom te planten. Die zal symbool staan voor 'vrede en voorspoed'.

Gezamenlijke verklaring

De Koreaanse leiders zullen ook een gezamenlijke verklaring ondertekenen, 'maar wat daar precies zal instaan, is nog niet overeengekomen', luidt het.

Tijdens de top zullen de denuclearisering en het sluiten van een vredesakkoord centraal staan.

'Tijdens de top zullen de denuclearisering en het sluiten van een vredesakkoord centraal staan', maakten de Zuid-Koreaanse autoriteiten duidelijk. 

Aan het eind van de dag zullen de Noord- en Zuid-Koreaanse leiders samen dineren en een afscheidsceremonie bijwonen. Kim Jong-uns zus Yo-jong, die dit jaar al naar de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang afzakte, vergezelt haar broer op zijn trip naar Zuid-Korea, net als Kim Yong-nam, die in naam het staatshoofd van Noord-Korea is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud